ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Ελάχιστα τα οφέλη από τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού σύμφωνα με την DBRS – Αλλά ο Μακρόν επιμένει για αύξηση των ορίων

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει

Ελάχιστα τα οφέλη από τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού σύμφωνα με την DBRS – Αλλά ο Μακρόν επιμένει για αύξηση των ορίων

Η ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας συνεχείς διαδηλώσεις στη γαλλική κοινωνία, θα επιφέρει ήπια οφέλη στο ΑΕΠ αλλά δεν θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Γαλλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.

Όπως υπόσχεται ο Γάλλος πρόεδρος, η Γαλλία -ΑΑ (high), σταθερό trend- θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνοντας την ελάχιστη ηλικία από 62 στα 64 έτη, πριν ο εργαζόμενος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει:

«Η μεταρρύθμιση είναι ευνοϊκή και αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης, αλλά ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπός της στην οικονομία της Γαλλίας και το διαρθρωτικό δημοσιονομικό της έλλειμμα θα είναι πιθανότατα οριακός.

Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εφαρμόζοντας μια συνταγματική διάταξη που επέτρεπε την υιοθέτηση χωρίς άμεση νομοθετική ψηφοφορία έχει εντείνει τις πολιτικές εντάσεις και την κοινωνική αναταραχή.

Η κλίμακα και η διάρκεια της λαϊκής αντίδρασης φαίνεται πιθανό να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εγκρίνει πρόσθετες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι και απαραίτητη και μη δημοφιλής. Η Γαλλία δαπανά περίπου το 15% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τις δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι κάτω του 12%.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι ξοδεύουν συγκριτικά περισσότερο χρόνο και κερδίζουν περισσότερα στη συνταξιοδότηση.

Αυξάνοντας σταδιακά την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 σε 64 και με την παράταση της περιόδου ελάχιστης εισφοράς, η μεταρρύθμιση των συντάξεων στοχεύει να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και να επαναφέρει το σύστημα σε οικονομική ισορροπία έως το 2030.

• Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
• Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ψήφιση της μεταρρύθμισης ενίσχυσε τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και διακινδύνευσε το πέρασμα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων.
• Τα οφέλη της μεταρρύθμισης για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αν και ευπρόσδεκτα, είναι μόνο μέτρια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.