Την επομένη της υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της ανανέωση της πυρηνικής βιομηχανίας, η οποία έπεσε θύμα μίας επίμαχης μεταρρύθμισης για την πυρηνική ασφάλεια.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα μετά την συνεδρίαση των ερωτήσεων προς την κυβέρνηση. Και δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την έγκριση του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται η υποστηρίξουν οι βουλευτές του κόμματος Les Républicains της παραδοσιακής δεξιάς, ο δεξιός Εθνικός Συναγερμός και ορισμένοι κομμουνιστές.

Η συνεδρίαση γίνεται μία ημέρα μετά την κοινοβουλευτική μάχη που τερματίστηκε με την αυτόματη υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της απόρριψης δύο προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης με πλειοψηφία μόλις εννέα βουλευτών

Τεχνικού χαρακτήρα, το νομοσχέδιο για την πυρηνική ενέργεια περιορίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προθεσμίες για να προωθήσει την υλοποίηση της υπόσχεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων EPR μέχρι το 2035 και για την εκκίνηση μελετών για οκτώ επιπλέον αντιδραστήρες.

Το νομοσχέδιο έχει εξασφαλίσει ήδη ευρεία υποστήριξη στην Γερουσία στο τέλος του Ιανουαρίου. Μετά την σημερινή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση σε πρώτη ανάγνωση, θα συνεχισθεί η κοινοβουλευτική πορεία του νομοσχεδίου.

Απέναντι στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, «η επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οικολογική. Η ανανέωση της πυρηνικής μας βιομηχανίας είναι οικολογική», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ ξεκινώντας την συζήτηση την περασμένη εβδομάδα.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η πλειοψηφία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και ως πυλώνα «κυριαρχίας».

Στον απόηχο της συζήτησης στην Γερουσία, η Εθνοσυνέλευση απάλειψε τον στόχο της μείωσης στο 50% του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο γαλλικό ηλεκτρικό μείγμα μέχρι το 2035, όριο που είχε εισαχθεί επί της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ.

Η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ δεν θέλει «ούτε ταβάνι, ούτε πάτωμα» για το θέμα, την ώρα που η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει συνήθως περί το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γαλλία, αλλά μόνο το 63% κατά το 2022 εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας σειράς αντιδραστήρων λόγω φθοράς.

Υπό τις διαμαρτυρίες της αριστεράς που φοβάται ότι μπαίνει φρένο στις ακτιβιστικές αντιπυρηνικές ενέργειες, οι βουλευτές ενέκριναν την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παρείσφρησης στους πυρηνικούς σταθμούς.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ηττήθηκε στο ζήτημα του σχεδίου μεταρρύθμισης του τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, που έγινε αντικείμενο οξείας κριτικής και στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επιδίωξε την απορρόφηση του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire, IRSN, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη) από την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (Autorité de sûreté nucléaire, ASN), την αρχή εποπτείας των πυρηνικών σταθμών. Οι βουλευτές όμως ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος status quo.

Ωστόσο, αναμένεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και είναι πιθανόν ότι θα επαναφέρει στο θέμα στο τραπέζι κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδρομής του νομοσχεδίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!