Εν μέσω κοινωνικής «έκρηξης» στη Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να ενεργοποιεί το άρθρο 49, διασφαλίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, η αντιπολίτευση ξιφουλκεί κατά των χειρισμών του προέδρου.
Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορούσαν να κατατεθούν σήμερα, πριν από την λήξη της προθεσμίας μετά το μεσημέρι: μία από τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν, μία από τον συνασπισμό της Αριστεράς Nupes, όπου ηγείται το ιστορικό στέλεχος Ζαν Λικ Μελανσόν και μία από το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».
Η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot.
Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.
Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.
Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι.
Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου τριάντα βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien.