Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε παγώσει τη συζήτηση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γαλλία επικαλούμενος του Ολυμπιακού Αγώνες. Ο χρόνος παρήλθε αλλά η Γαλλία παραμένει «κολλημένη» στο πολιτικό αδιέξοδο που διαμορφώθηκε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο ίδιος ύστερα από τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές από την δεξιά της Μαρίν Λε Πεν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού συναντήθηκε τη Δευτέρα με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, απέρριψε επίσημα την πρόταση για πρωθυπουργό από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), τον συνασπισμό της Αριστεράς, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα κατέχει 193 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για μια κυβέρνηση που δεν θα κινδυνεύει από ψήφο δυσπιστίας. Για να προχωρήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης απαιτείται η υποστήριξη του κόμματος «Αναγέννηση» του Μακρόν, ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.
Τα κόμματα που συνθέτουν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (Σοσιαλιστές, Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, Πράσινοι και Κομμουνιστές) έχουν καταλήξει εδώ και καιρό για νέα πρωθυπουργό στη Λουσί Καστέ, τη διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων του Δήμου του Παρισιού.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε όμως πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στον διορισμό πρωθυπουργού από το NFP, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική εθνοσυνέλευση παραμένει διαιρεμένη σε τρία βασικά πολιτικά μπλοκ – του NFP, των κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν και της δεξιάς της Μαρίν Λε Πεν.
Το Ελιζέ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρίστηκε πως οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν «δίκαιες, ειλικρινείς και χρήσιμες», αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια «εφαρμόσιμη λύση».
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως μια κυβέρνηση που δεν θα έχει τη συγκατάθεση των βουλευτών του δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία και ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από την Τρίτη 27 Αυγούστου. Όπως είπε, υπερασπιζόμενος την απόφασή του, «μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην ακολουθήσουμε αυτήν την επιλογή».
«Σε αυτή την ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία μας, με τις υψηλές προσδοκίες του γαλλικού λαού, καλούνται οι πολιτικοί ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας πνεύμα ευθύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα περιθωριοποιηθεί ούτε θα αποδυναμωθεί», τόνισε ο Μακρόν.