Η «αναζήτηση» πρωθυπουργού συνεχίζεται για τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία παρότι έχουν περάσει δύο μήνες από τις πρόωρες εκλογές.

">

Ο Μακρόν που δέχεται ισχυρές πιέσεις να αποφασίσει ποιος θα διαδεχθεί τον Ατάλ ξεκίνησε σειρά συνομιλιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα (2/9) με τους πρώην προέδρους Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, τον Ξαβιέ Μπερτράν, ηγετικό στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains.

Αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Μακρόν, όπως αναφέρει το Politico δέχεται αυξανόμενες πιέσεις – μεταξύ άλλων και από τους συμμάχους του – να διορίσει πρωθυπουργό, σχεδόν δύο μήνες αφότου το στρατόπεδό του ήρθε δεύτερο κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών που προκήρυξε τον Ιούνιο.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ «λέει ότι δεν είναι υποψήφιος.

Αν του ζητηθεί, θα το κάνει, από καθήκον, αλλά δεν θα το κάνει με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσαν συνεργάτες του στο Politico.

Ο χρόνος μετρά σε βάρος του.

Σύμφωνα με τους κανόνες, η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να υποβάλει στο κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Μακρόν αρνήθηκε έκτοτε να εγκαταστήσει στη θέση του πρωθυπουργού την υποψήφια της συμμαχίας, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέτ.

«Η κατάσταση απαιτεί μια αρκετά γρήγορη επίλυση», δήλωσε την Κυριακή (1/9) στη γαλλική τηλεόραση ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Modem.

Ο ίδιος υποστήριξε τον Καζνέβ, έναν έμπειρο πολιτικό που ήταν πρωθυπουργός του Ολάντ και εκπροσωπεί το πιο κεντρώο άκρο της γαλλικής Αριστεράς, πρόσθεσε.

Ο Καζνέβ εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2022 για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμαχία με τη Γαλλία Χωρίς Τόξο του Ζαν Λιν Μελανσόν.

Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο των Ηλυσίων να επιθυμεί ο Καζνέβ να αντικαταστήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα από τα μόνα πολιτικά πρόσωπα που θα επιβίωναν από μια πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό αναμένεται να είναι έντονες μεταξύ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο θέλει να αυξήσει τους φόρους στους υπερπλούσιους για να χρηματοδοτήσει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, και των δεξιών κομμάτων, τα οποία θέλουν να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες.

Υπογραμμίζεται ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά χωρών της Ε.Ε που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις δαπάνες στις χώρες που υπερβαίνουν το ποσοστό 3% του ΑΕΠ-έλλειμμα της Ε.Ε.

«Είναι καιρός να έχουμε μια διορισμένη κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στη θεσμική αστάθεια», δήλωσε την Κυριακή στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Γιαέλ Μπράουν Πιπέ, ο υποστηριζόμενος από τον Μακρόν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ενδεχόμενος διορισμός του Καζνέβ δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα του Μακρόν.

Οι αναφορές σχετικά με τον πιθανό διορισμό του δίχασαν την ηγεσία του πρώην κόμματός του.

Με ορισμένους να καλούν τους Σοσιαλιστές να συνεργαστούν μαζί του και άλλους να επιμένουν ότι μόνο μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα ήταν νόμιμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένων των αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών.