ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γερμανία: «Μπαράζ» παραιτήσεων στους Πράσινους – Προβλήματα για την τρικομματική κυβέρνηση του Ο.Σολτς

Μαίνεται η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Γερμανία μετά τον εκλογικό θρίαμβο του AfD στα ανατολικά της χώρας

Γερμανία: «Μπαράζ» παραιτήσεων στους Πράσινους – Προβλήματα για την τρικομματική κυβέρνηση του Ο.Σολτς

Μετά την νίκη του AfD στην ανατολική Γερμανία, μαίνεται η πολιτική κρίση στην Γερμανία καθώς ο ένας από τους τρεις πόλους του κυβερνητικού συνασπισμού ήδη φαίνεται να έχει φθαρεί ιδιαιτέρως. Ο λόγος για τους Πράσινους. 

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Σεπτεμβρίου, το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι πλέον η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή καταγράφεται και για τη νεοσύστατη Αριστερή συμμαχία της Βάγκενκνεχτ.

Στον αντίποδα, τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίστηκαν καταποντισμένα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα των Insa-Meinungstrend για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δύο 24ωρα μετά τις εκλογές στα δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, η Ακροδεξιά φαινόταν να αυξάνει τη δύναμή της σε εθνικό επίπεδο και να βρίσκεται στο 19% στην πρόθεση ψήφου, ούσα δεύτερη, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που παραμένουν πρώτοι με 31,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχαν κατρακυλήσει στο 15%, ενώ οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, βρίσκονται τέταρτοι με 10,5%.

Η Αριστερή συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ συγκέντρωνε ποσοστό 9,5%, καταγράφοντας αύξηση μισής μονάδας από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), ο τρίτος εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, έπεφταν στο 4,5% (-1%), που σημαίνει ότι θα έμεναν εκτός Κοινοβουλίου, καθώς το όριο είναι στο 5%.

Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στην Αριστερά (Die Linke), που συγκέντρωνε ποσοστό μόλις 2,5%.

Βάσει των ποσοστών, το CDU θα εξασφάλιζε 232 έδρες στη γερμανική Βουλή, η ακροδεξιά AfD 140, οι Σοσιαλδημοκράτες 111, η αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ 70 και οι Πράσινοι 77.

Γερμανία: Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πράσινων

Δεδομένης της πίεσης που δημιουργούν (και) αυτά τα δεδομένα, η παραίτηση των δύο συμπροέδρων των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ και Ομίντ Νουριπούρ και συνολικά όλου του προεδρείου των Πράσινων δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Όμως αποτελεί την πρώτη σοβαρή επίπτωση σε κόμμα της τρικομματικής συγκυβέρνησης μετά τον πολιτικό σεισμό στην ανατολική Γερμανία και ενώ ο προεκλογικός αγώνας για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Οι Πράσινοι υπέστησαν ιστορική πανωλεθρία και δεν κατάφεραν να εισέλθουν στα τοπικά Κοινοβούλια στο Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, ενώ στη Σαξονία μπήκαν στην τοπική Βουλή οριακά.

Οι πολίτες στα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια καταψήφισαν την αδυναμία των Πρασίνων να δείξουν το διακριτό πολιτικό στίγμα τους στην ομοσπονδιακή πολιτική, ενώ ειδικά στους νέους ψηφοφόρους έχουν κυριολεκτικά κατατροπωθεί από την δεξιά.

Γερμανικά Μέσα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ήδη κάνουν λόγο για τη βαθύτερη πολιτική κρίση στους κόλπους των Πρασίνων στην ιστορία τους.

Νέα πρόσωπα για νέα αρχή στους Πράσινους

Η συμπρόεδρος του κόμματος Ρικάρντα Λανγκ δήλωσε την Τετάρτη (25/9) ότι το προεδρείο του κόμματος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για τη συντριβή στην ανατολική Γερμανία και ότι η παραίτηση αυτή διευκολύνει ουσιαστικά μια νέα αρχή για το κόμμα.

«Χρειάζονται νέα πρόσωπα για να βγάλουν το κόμμα από την κρίση», ανέφερε.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη» δήλωσε και ο Ομίντ Νουριπούρ, ο έτερος συμπρόεδρος του κόμματος, ότι πρέπει να ξανασυζητηθούν θεμελιώδη ζητήματα και η στάση των Πρασίνων, από την ειρήνη, την ευημερία μέχρι την προστασία του κλίματος.

«Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές δεν είναι απλά κάποιες εκλογές. Μεταξύ άλλων θα κριθεί προς ποια κατεύθυνση θα πορευθεί αυτή η χώρα και ποιον ρόλο θα αναλάβουν οι Πράσινοι στο κομματικό σύστημα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Tην απόφαση των συμπροέδρων του κόμματος να παραιτηθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη επικροτεί και ο αντικαγκελάριος, υπ. Οικονομίας και Ενέργειας και κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων, που πιθανώς θα θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μάλιστα, σε πρώτες δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε:

«Όλοι φέρουμε ευθύνη, κι εγώ. Και θέλω επίσης να έρθω αντιμέτωπος με αυτήν».

Ζήτησε επίσης μια «ανοιχτή συζήτηση» στο συνέδριο του κόμματος για μια πιθανή υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, ζητώντας «ειλικρίνεια» από τα μέλη στη μυστική ψηφοφορία.

Οι αποφάσεις αναμένονται στις 15 Νοεμβρίου, στο επόμενο συνέδριο του κόμματος που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στο Βισμπάντεν.

Εκεί θα εκλεγεί το νέο προεδρείο του κόμματος. Το δίδυμο Λανγκ και Νουριπούρ βρίσκεται στην ηγεσία των Πρασίνων από τις αρχές του 2022 και η θητεία τους θα έληγε το νωρίτερο στα τέλη του 2024.

Γερμανία: Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στους Πρασίνους όσο και συνολικά στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

Και οι Φιλελεύθεροι πέρασαν «στην πολιτική ασημαντότητα», όπως σχολίαζε η εφημερίδα Taggespiegel, με το 0,8% που έλαβαν στο Βρανδεμβούργο, ενώ ήδη είχαν «εξαϋλωθεί» δημοσκοπικά τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία.

Πάντως, τις καταιγιστικές εξελίξεις στους Πρασίνους έσπευσαν να σχολιάσουν μέλη της δεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, με τη συμπρόεδρο του κόμματος Αλίς Βάιντελ να κάνει λόγο «για αρχή του τέλους της τρικομματικής συγκυβέρνησης» καλώντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει την εμπιστοσύνη της βουλής.

Ως πρόβλημα της κυβέρνησης και όχι ως πρόβλημα των Πρασίνων σχολιάζει την αποσύνθεση του προεδρείου του κόμματος ο εκπρόσωπος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών στην ομοσπονδιακή βουλή, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θεωρώντας τις σημερινές εξελίξεις ως προειδοποιητική ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ ανέφερε μάλιστα ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Μπούντεσταγκ, «προετοιμάζονται εδώ και καιρό για πρόωρες εκλογές».

Για «κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στις κάμερες» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών και αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής, Τόρστεν Φράι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post εξέφρασε την εκτίμησή του ότι, πέρα από την παραίτηση του ηγετικού διδύμου των Πρασίνων στην κομματική ιεραρχία, δεν μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία ούτε οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του κόμματος, η υπ. Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μάλιστα, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής ανέφερε ότι «αντί να διολισθαίνει η χώρα κάθε εβδομάδα σε νέο αδιέξοδο, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τεράστιες είναι οι πιέσεις που δέχονται και οι Φιλελεύθεροι στο εσωτερικό τους, με κορυφαία στελέχη όπως ο πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και ο αντιπρόεδρος, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, να θέτουν στον καγκελάριο Σολτς «τελεσίγραφο» για οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τη μετανάστευση την χειμερινή ισημερία, ήτοι την 21η Δεκεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.