Nα κατεβεί ξανά υποψήφια καγκελάριος της χώρας με τους Πράσινους σε περίπτωση που το κόμμα της διεκδικήσει το αξίωμα στις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα σκέφτεται η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ,

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Μονάχου «Sueddeutsche Zeitung» η Μπέρμποκ – το όνομα της οποίας είχε ακουστεί πριν από τις ευρωεκλογές και για την προεδρία της Κομισιόν – κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα μιας υποψηφιότητάς της τονίζοντας ότι τίποτε δεν αποκλείεται, αν και το φαβορί για το χρίσμα των Πρασίνων είναι ο νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Ως υπουργός Εξωτερικών έχω μάθει ότι όλα είναι δυνατά», είπε η Μπέρμποκ, υπογραμίζοντας πάντως ότι η δουλειά της, όπως και εκείνη του Χάμπεκ, είναι «να λύσουμε τα οξεία προβλήματα, όχι να κάνουμε δημοσίως συζητήσεις για τα πρόσωπα».

Η Μπέρμποκ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία

Στη συνέντευξή της η Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντνερ λόγω των διαφωνιών των τριών κομμάτων για τον επόμενο προϋπολογισμό της Γερμανίας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η Γερμανία.

«Η μεγαλύτερη χάρη που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους εχθρούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Γερμανία και το εξωτερικό θα ήταν να οδηγηθεί άλλη μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πρόωρα στις κάλπες. Η καταραμένη δουλειά μας ως κυβέρνηση είναι να λύνουμε ο ένας με τον άλλο προβλήματα και στις δύσκολες εποχές», σημείωσε η Μπέρμποκ.

Κι εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ θα έχουν συμφωνήσει, όπως έχει σχεδιαστεί, μέχρι τις 3 Ιουλίου για τον προϋπολογισμό του 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημείο τριβής στις σχετικές διαπραγματεύσεις είναι η εμμονή του Λίντνερ στο φρένο χρέους με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να ζητούν περισσότερη ευελιξία. Το φρένο χρέους θα μπορούσε να ανασταλεί με έκτακτη απόφαση, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Μπέρμποκ να θεωρεί ότι και οι τρέχουσες συνθήκες το επιβάλλουν. «Ποια μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε να υπάρξει από αυτόν τον πόλεμο καταμεσής της Ευρώπης;» αναρωτήθηκε. «Θα ήταν ολέθριο να πούμε σε λίγα χρόνια: σώσαμε το φρένο του χρέους, αλλά χάσαμε την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης».