(Ανανέωση 22:04) Σε νέα εποχή περνά η πολιτική σκηνή στην Γερμανία μετά την επικράτηση της  «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) η οποία κερδίζει  τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, όπως δείχνουν τα exit poll. Στη Σαξονία, όπου επίσης έγιναν εκλογές, το κόμμα υπολείπεται του CDU.

">

Ειδικότερα το exit poll της ARD στη Θουριγγία δείχνει ότι η AfD είναι στο 30,5% με το CDU στο 24,5%. Ακολουθεί η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 16% στην πρώτη εμφάνισή της σε εκλογική αναμέτρηση, η οποία προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά υιοθετεί αυτονόητη  στάση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Καταποντίστηκε  ο κυβερνητικός συνασπισμός

Τα exit poll και στα δύο κρατίδια δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι και FDP) δύσκολα θα εξασφαλίσει το 15% αθροιστικά.

Στη Σαξονία το SPD είναι περίπου στα ποσοστά του 2019, δηλαδή περί το 9%, αλλά η πτώση των Πρασίνων είναι πολύ μεγάλη (χάνουν περίπου 3,5%) και μένουν στις 5 μονάδες παλεύοντας για την είσοδό τους στο κοινoβούλιο του κρατιδίου. Σχεδόν εξαφανίστηκε το FDP που εξασφαλίζει μόλις το 1% των ψήφων.

Σημαντική είναι η πτώση του SPD στη Σαξονία που μένει στο 6,5 με 7%, οι Πράσινοι θα είναι κατά πόσα πιθανότητα εκτός Βουλής και το FDP στο 1%.

To  κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% και ακόμη χαμηλότερα τα τρία κόμματα  της κυβερνητικής συμμαχίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD με μόλις 7%, οι Πράσινοι με 4% και το FDP που εξαφανίστηκε στο κρατίδιο και καταμετράται πλέον με τους «Άλλους».

Ελαφρά διαφορετική η εικόνα στη Σαξονία, με το CDU να προηγείται με πολύ βραχεία κεφαλή -31,5% έναντι 30% του AfD-  κατά το exit poll. Η Συμμαχία είναι στο 12% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

—————————————————————————————————————————————–

Θρίαμβος της πατριωτικής Δεξιάς στην περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία της Ανατολικής Γερμανίας: Σύμφωνα με το exit poll, στη Θουριγγία το AfD έρχεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33,5%, ενώ ακολουθούν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με 24,5% και η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 14,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Στη Σαξονία, το exit poll φέρνει τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να διατηρούν ισχνό προβάδισμα (32%) έναντι της δεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με 31,5%. Ακολουθεί η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 11,5% και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 7,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περισσότερα σε λίγο.