Στο ιδιαιτέρως θερμό κλίμα κατά τη συνάντηση Ρίσι Σούνακ και Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, στάθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ, με το BBC να κάνει μάλιστα λόγο για νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και «αδελφικές».
Στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών ανακοινώθηκε η σημαντική χρηματική ενίσχυση, ύψους σχεδόν μισού δισ. λιρών, από τη Βρετανία στη Γαλλία για το μεταναστευτικό ενώ οι αφίξεις από τη Μάγχη έχουν αυξηθεί δραματικά.
Εξετάζοντας κανείς το παρασκήνιο της συνάντησης, θα μπορούσε να διακρίνει χαμόγελα, θερμές χειραψίες και χειρονομίες που αποπνέουν οικειότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
The Macron/Sunak let go of each other challenge: pic.twitter.com/vV9ghGX0rl
— Mark Wallace (@wallaceme) March 10, 2023
"Merci, mon ami"
Rishi Sunak and Emmanuel Macron embrace after the first Franco-British summit in five years, as the leaders hail a reset in relations and a new deal on cross-Channel migration https://t.co/WYxumiYb3y pic.twitter.com/A7LfLa5gqD
— Bloomberg UK (@BloombergUK) March 10, 2023
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε, από το Ελιζέ, όπου και τον υποδέχθηκε ο Μακρόν, για μια νέα εποχή στις σχέσεις με τη Γαλλία, για ένα φιλόδοξο μέλλον εν μέσω σημαντικών προκλήσεων.
Ο λευκός καπνός βγήκε σε μια περίοδο που η Βρετανία πλήττεται από τον πληθωρισμό και το κύμα της ακρίβειας και ο Εμανουέλ Μακρόν γνωρίζει μια πρωτοφανών διαστάσεων αποδοκιμασία, με τις κινητοποιήσεις κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, να συνεχίζονται, κάτι που προδίδει τη διευρυμένη λαϊκή οργή.
Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των ποσοστών αποδοχής του Μακρόν, κατασκευάζεται, με τη βοήθεια της Βρετανίας, ένα νέο κέντρο κράτησης, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Σούνακ-Μακρόν
Η Βρετανία και η Γαλλία συνήψαν νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τη Γαλλία, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς.
«Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλοβρετανικής συνάντησης κορυφής.
«Ανακοινώνουμε ένα νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ομάδες μας και άλλους 500 νέους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης θα συμπληρώσουν τον μηχανισμό «για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης», δήλωσε επίσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες θέλουν να προχωρήσουν μαζί στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έχοντας παράλληλα επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων και της εξαιρετικής ευαισθησίας των θεμάτων αυτών.
Υπενθύμισε ότι το 2022 «εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων» και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος «χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών».
Αντίθετα, σχεδόν 46.000 διελεύσεις μπόρεσαν να γίνουν πέρυσι.
Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη. Αλλά η χρηματοδότηση είχε προβλεφθεί έως το 2023 μόνο.
«Αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ λειτουργικό, συγκεκριμένο τρόπο και με επίγνωση του κοινού χαρακτήρα της ευθύνης μας», δήλωσε ο Μακρόν.