Τον «πολιτικό διωγμό» εναντίον της παράταξής του, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος μιας από τις ηγετικές μορφές του κόμματος, έναν μήνα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατήγγειλε χθες Ττεάρτη ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την προεδρία της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Ο Μ.Αρέβαλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι «λέμε σθεναρά ότι (η Σίνθια Ρόχας) δεν είναι ένοχη για αυτό που κατηγορείται και ότι δυστυχώς είναι σήμερα ξεκάθαρα το πρώτο θύμα του πολιτικού διωγμού» εναντίον του κινήματος Semilla («Σπόρος»).

Η Σ.Ρόχας, η οποία κατηγορείται για φερόμενες παρατυπίες κατά την εγγραφή του κόμματος στα μητρώα του εκλογοδικείου (TSE) την περίοδο 2017-2018, ανέφερε μέσω Twitter ότι «είμαι αθώα. Το ένταλμα σύλληψης είναι ξεκάθαρη υπόθεση πολιτικού διωγμού»

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο και η Σάντρα Τόρες, και οι δυο σοσιαλδημοκράτες, κατέλαβαν αντίστοιχα τη δεύτερη και την πρώτη θέση μεταξύ των 22 υποψηφίων για την προεδρία στον πρώτο γύρο, που σημαδεύτηκε από τη μεγάλη αποχή και τον εντυπωσιακά υψηλό αριθμό άκυρων ψηφοδελτίων.

Η νικήτρια ή ο νικητής του β΄ γύρου της 20ής Αυγούστου θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Αλεχάντρο Γιαματέι την 14η Ιανουαρίου, βάζοντας σε κάθε περίπτωση τέλος σε δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της κυρίας Ρόχας εκδόθηκε από τον ίδιο δικαστή (σ.σ. τον Φρέντι Ορεγιάνα) ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αναίρεσε τη νομική υπόσταση του Σεμίγια, κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα Ραφαέλ Κουρουτσίτσε. Σε αυτόν τον τελευταίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξαιτίας διώξεων σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που είχαν αγωνιστεί κατά της διαφθοράς.

Πάντως το Συνταγματικό Δικαστήριο –ο κορυφαίος θεσμός της δικαιοσύνης της χώρας της κεντρικής Αμερικής– ανέστειλε μια ημέρα αργότερα την απόφαση αυτή, που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων εντός της χώρας και στο εξωτερικό, αφού εκλήφθηκε ως προσπάθεια αποκλεισμού του Μ.Αρέβαλο από τον δεύτερο γύρο.

Η νομοθεσία στη Γουατεμάλα ορίζει πως δεν μπορεί να διαλυθεί οποιοδήποτε κόμμα μετά την προκήρυξη εκλογών και ωσότου γίνουν.

Ο Μ. Αρέβαλο, πρώην διπλωμάτης, γιος του άλλοτε προέδρου Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951), ανέφερε πως υπέβαλε διαμαρτυρία στην αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για «τον πολιτικό διωγμό που υφιστάμεθα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υποψήφιος πρόσθεσε ακόμη πως ζήτησε από το Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑΚ να λάβει μέτρα για να «υπερασπιστεί την εκλογική διαδικασία και τη δημοκρατία στη Γουατεμάλα».