Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει ότι μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στα βόρεια της χώρας, η μάχη για τη διαδοχή του έχει ήδη αρχίσει.
Περίπου 20 υποψήφιοι είναι αυτοί που -τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων- θα διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 28 Ιουνίου.
Οι υποψηφιότητες πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το 12μελές συμβούλιο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Guardian, το καθεστώς είναι διχασμένο ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρξει μια εικόνα συνέχειας, ενδεχομένως αποκλείοντας «ανεπιθύμητους» υποψήφιος και, από την άλλη πλευρά, να επιτρέψει έναν μια πιο ανοιχτή αναμέτρηση που θα αμφισβητήσει τη νομιμοποίησή του.
Η ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η αναμέτρηση μπορεί να εκθέσει τις πολιτικές αντιθέσεις μέσα στο καθεστώς, κάτι που ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, θα θελήσει να αποφύγει.
Ένας από τους υποψήφιους είναι ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών και διαπραγματευτής με τη Δύση για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι. Στο παρελθόν ήταν άλλες δύο φορές υποψήφιος χωρίς επιτυχία.
Ο Αλιρεζά Ζακανί, δήμαρχος Τεχεράνης είναι άλλος ένας που εξετάζει το ενδεχόμενο όπως και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αν και μάλλον θα τον «κόψει» το συμβούλιο λόγω του απρόβλεπτου λαϊκιστικού προφίλ του.
Δύο πιθανά ονόματα με συντηρητικές απόψεις είναι ο Παρβίζ Φατάχ και ο πρόεδρος της Βουλής Μοχάμαν Καλιμπάφ. Ο κεντρώος Αλί Λαριτζανί είναι και αυτός πιθανός υποψήφιος, αν και είναι αμφίβολο αν θα του επιτραπεί να κατέβει στις εκλογές.
Τέλος, δεν αποκλείεται ο Μουχάμαντ Μοκμπέρ, που ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά τον θάνατο του Ραϊσί, να είναι υποψήφιος, καθώς μάλιστα είναι έμπιστος του Χαμενεΐ.
Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν από αυτή την Πέμπτη και για τέσσερις ημέρες.
Στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ακόμη και 10, αν και το 2021 ήταν μόλις τέσσερις.