Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο αεροπλάνο της επιστροφής του από τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα.
Μιλώντας στο Politico και σε δύο Γάλλους δημοσιογράφους αφού συνομίλησε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε τη θεωρία του για «στρατηγική αυτονομία» για την Ευρώπη, πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για να γίνει μια «τρίτη υπερδύναμη».
Είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «παγιδεύεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», ενώ πετούσε από το Πεκίνο στο Κουανγκτσόου, στη νότια Κίνα, με το COTAM Unité, το Air Force One της Γαλλίας.
Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας του Μακρόν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα συμβάλει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.
«Το παράδοξο θα ήταν ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οπαδοί της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.
«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την κινεζική υπερβολική αντίδραση», είπε.
Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της πτήσης του από το Κουανγκτσόου με προορισμό το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να οπλίσουν και να υπερασπιστούν.
Αυτές οι ασκήσεις ήταν μια απάντηση στη 10ήμερη διπλωματική περιοδεία της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η οποία περιελάμβανε συνάντηση με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι ενώ διερχόταν στην Καλιφόρνια. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με το σκεπτικό του Macron δήλωσαν ότι ήταν ευτυχείς που το Πεκίνο περίμενε τουλάχιστον μέχρι να βγει από τον κινεζικό εναέριο χώρο πριν ξεκινήσει την προσομοίωση της άσκησης «περικύκλωσης της Ταϊβάν».
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απειλήσει να εισβάλει τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολιτική απομόνωσης του δημοκρατικού νησιού, αναγκάζοντας άλλες χώρες να το αναγνωρίσουν ως μέρος της «μίας Κίνας».