ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Γερμανία καταθέτει σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία: Αυτοί είναι οι βασικοί όροι – Τι προβλέπει

«Δεν το απορρίπτουμε εκ των προτέρων» λέει η Μόσχα - «Ναι στο σχέδιο» λένε και οι Χριστιανοδημοκράτες

Η Γερμανία καταθέτει σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία: Αυτοί είναι οι βασικοί όροι – Τι προβλέπει

Λεπτομέρειες για το ειρηνευτικό σχέδιο που καταρτίζει ο Ο.Σολτς (διαβάστε την σχετική είδηση στο pronews.gr εδώ) για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία διαρρέουν από την γερμανική Καγκελαρία. 

Ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει εγγυήσεις προς την Μόσχα και παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Στο προσχέδιο αναφέρεται και απελευθέρωση των κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων και επιστροφή ακόμα και των τόκων, συνολικά 400 δισ. ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά τις περιοχές αυτές προσφέρουν αναγνώριση της Κριμαίας, επιστροφή στα σύνορα του Φεβρουαρίου του 2023, πριν την ρωσική επίθεση και δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, με ταυτόχρονη αποχώρηση, ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων.

Επίσης αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την όριο γραμμή.

Ακόμα, «πάγωμα» της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ένταξη στην ΕΕ.

Μετά τα δύο οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στην ανατολική Γερμανία, με συντριβή από δεξιές και φιλορωσικές αριστερές και δεξιές δυνάμεις και με φόντο την οικονομική βουτιά στην οποία έχει οδηγηθεί η Γερμανία (ακόμα και οι άλλοτε κραταιές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν εργοστάσια στο εσωτερικό της χώρας για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ) ο Σολτς φέρεται να παίζει το «τελευταίο του χαρτί» .

Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς, στέλνοντας ένα προμήνυμα των επιδιώξεών του, έθεσε δημόσια, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θέμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς θα φτάσουμε σε ειρήνη τερματίζοντας τον πόλεμο, με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή γραμμής, καθώς μέχρι τώρα ο Όλαφ Σολτς τασσόταν υπέρ της αδιάκοπης στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου.

Πλέον όχι μόνο καλεί τη Μόσχα στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά ο ίδιος να ετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αναφέρει πως ο Όλαφ Σολτς, σε συνεργασία με ορισμένα πιστά σε αυτόν στελέχη, όπως τον Rolf Muetzenich και τον Ralf Stegner, προετοιμάζει ένα «Μινσκ 3», ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και την «παραχώρηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας στη Μόσχα».

Πιέσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο υπάρχουν από τη μεριά των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών του CDU.

Βασικά όλη η Γερμανία καταλαβαίνει ότι βαδίζει προς το «πουθενά» και θέλει ειρήνη, καθώς ο πόλεμος της έχει στοιχίσει πολλά και δεν έχει κερδίσει τίποτα.

Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων. Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε», είπε και σημείωσε πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα διαπιστώσει πώς υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.