ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Θα αλλάξει η Γερμανία; – Δεύτερη δύναμη το AfD σε όλη την χώρα – Οι πατριωτικές δυνάμεις κοντά στην επικράτηση

Μόλις δύο ημέρες μετά την νίκη σε Θουριγγία και Σαξωνία

Θα αλλάξει η Γερμανία; – Δεύτερη δύναμη το AfD σε όλη την χώρα – Οι πατριωτικές δυνάμεις κοντά στην επικράτηση

Σε στροφή στις παραδοσιακές αξίες στρέφεται η Γερμανία, καθώς μετά τον εκλογικό θρίαμβο της δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία, μια νέα δημοσκόπηση δείχνει πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι πλέον η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα ενώ τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται.

Υπενθυμίζεται πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές στη Θουριγγία, ενώ έκανε επίδειξη δύναμης και στη Σαξονία, χάνοντας οριακά την πρωτιά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Insa-Meinungstrend για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δύο 24ωρα μετά τις εκλογές στα δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό έχει ανατραπεί ριζικά στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Συγκεκριμένα η δεξιά αυξάνει τη δύναμή της σε εθνικό επίπεδο και βρίσκεται πλέον στο 19% στην πρόθεση ψήφου, ούσα δεύτερη, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που παραμένουν πρώτοι με 31,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχουν κατρακυλήσει στο 15%, ενώ οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται τέταρτο με 10,5%. Η Αριστερή συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%, καταγράφοντας αύξηση μισής μονάδας από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP), ο τρίτος εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας, πέφτουν στο 4,5% (-1%), γεγονός που σημαίνει πως εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές θα έμεναν εκτός κοινοβουλίου, καθώς το όριο για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ είναι 5%. Εκτός Βουλής θα έμενε και η Αριστερά (Die Linke) με ποσοστό μόλις 2,5%. Υπενθυμίζεται από το εν λόγω κόμμα ξεπήδησε η Αριστερή Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Βάσει των ποσοστών, το CDU θα εξασφάλιζε 232 έδρες στη γερμανική Βουλή, το AfD 140, οι Σοσιαλδημοκράτες 111, η αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ 70 και οι Πράσινοι 77.

Εάν λοιπόν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες σε μια επανάληψη του αποκαλούμενου «Μεγάλου Συνασπισμού», ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι «Μεγάλος», καθώς δεν θα πρόκειται πλέον για το πρώτο και το δεύτερο κόμμα της Γερμανίας, υπογράμμισε στη Bild ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.