«Ξοδεύετε πολύ νερό» λέει η ΕΕ στους Έλληνες...

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Θα είναι η πρώτη χώρα μέχρι στιγμής που θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 00:10): Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε την Τρίτη (17/12) νόμο, που επιτρέπει την άρση των απαγορεύσεων σε οργανώσεις στο Αφγανιστάν που η Μόσχα είχε θέσει στην «κόκκινη» λίστα, ανοίγοντας τον δρόμο για εξομάλυνση των σχέσεων με τους Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, μετά την αποχώρηση του αμερικανικού Στρατού και τη λήξη του πολέμου.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει σταδιακά εδραιώσει σχέσεις με τους Ταλιμπάν, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει τον Ιούλιο ότι θα χρειαστεί επαρκείς διαβεβαιώσεις για την λειτουργικότητά τους και την σωστή διακρατική σχέση των Ταλιμπάν με τη Ρωσία.

Ο B.Πούτιν αποκάλεσε τους Ταλιμπάν «συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και ο υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ προέτρεψε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις στο Αφγανιστάν.

Το Καζακστάν διέγραψε τους Ταλιμπάν το 2023 από την λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σηματοδοτώντας μια ευρύτερη περιφερειακή αλλαγή.

Αυτή η έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Αφγανιστάν καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν την δυτική απομόνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν τον Ιούνιο είχε παρευρεθεί στην Αγία Πετρούπολη για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.