Η Τουρκία αποχαιρέτησε και επίσημα την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ και ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στον μεγαλύτερο οικονομικοπολιτικό οργανισμό του πλανήτη τους BRICS, της οποίας ηγούνται η Ρωσία. η Κίνα και η Ινδία, σε μία εξέλιξη που πραγματικά σοκάρει: Η ένταξη στους BRICS θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε παίκτη της παγκόσμιας οικονομίας, την μοναδική χώρα που θα είναι ενταγμένη και στο ΝΑΤΟ αλλά και σε έναν αντιδυτικό οικονομικό οργανισμό!
Η είσοδος της Τουρκίας στους BRICS θα εξεταστεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 2024 στο Καζάν της Ρωσίας.
O Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δηλώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα» και αναμένει την είσοδό της σε μία αγορά 4 δισ. ανθρώπων με ΑΕΠ που αγγίζει το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 70% των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πηγών στα εδάφη των χωρών της ένωσης.
Η ομάδα BRICS, (Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και Νότια Αφρική αρχικά) περιλαμβάνει πλέον το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την, ενώ και η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει.
Τα νέα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κοινής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.
Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν και αυτές.
Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους BRICS η Ελλάδα και να χρηματοδοτηθεί από την κοινή αναπτυξιακή τράπεζα για να αποπληρώσει τα χρέη της, προτιμώντας να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και την εκχώρηση των εσόδων από την εκμετάλλευση όλη της κρατικής περιουσίας στους δανειστές.
Σήμερα το χρέος έχει φτάσει τα 407 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «ούτε μία επιταγή» για αμυντικές δαπάνες προκειμένου να υπερασπιστεί την χώρα, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδιας…
Εάν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις χώρες που συμμετέχουν στον οργανισμό και αυτές που έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν, θα κατανοήσει, ότι όλες είναι πλούσιες σε κάποιο τομέα.
Είτε σε ενεργειακά κοιτάσματα και πρώτες ύλες όπως η Ρωσία, είτε σε ενεργειακά κοιτάσματα όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, είτε σε Σπάνιες Γαίες όπως είναι η Κίνα, πράγματα δηλαδή, η παρουσία των οποίων συνεπάγεται, οικονομική ευημερία και αληθινή γεωπολιτική και γεωστρατηγική ισχύ.
Και αυτό γιατί, τα οικονομικά δεδομένα του «μπλοκ» θα είναι αληθινά.
Αντίθετα, της Δύσης, τα οποία στηρίζονται σε χρηματοπιστωτικά παιχίδια, δεν είναι πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης (κάθε τρεις μήνες επεκτείνουν το όριο χρέους τους) ενώ η Ευρώπη, είναι εντελώς «γυμνή» σε ότι αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
Αυτό το «μπλοκ» θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δικό του νόμισμα και θα μπορεί να «εξαφανίσει» ολοκληρωτικά το αμερικανικό δολάριο από τις μεταξύ τους συναλλαγές.
Ακόμα και η Αργεντινή η οποία εν τέλει αρνήθηκε την είσοδο της στα BRICS λόγω του αμερικανόφιλου νεοεκλεγέντα προέδρου Χ.Μιλέι, θα εντάσσονταν στον οργανισμό γιατί είναι μία διατροφική υπερδύναμη.
Με λίγα λόγια τα BRICS είναι είναι το «μπλοκ» με την δυναμική, αντίθετα η Δύση εδώ και δεκαετίες δεν παρουσιάζει καμία δυναμική.
Οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στα BRICS, όπως η Αλγερία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα κ.α. θα προσφέρουν επιπλέον αποθέματα ενεργειακών κοιτασμάτων, Σπάνιων Γαιών κ.λ.π.
Να σημειωθεί ότι όποιος ελέγχει την παραγωγή και την διανομή των Σπάνιων Γαιών ελέγχει και τις… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και τις νέες βιομηχανίες όπως αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αυτό το «μπλοκ» λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα (που αποδείχτηκε πολύ μικρός ιστορικά), το 2015, επέλεξε να το αρνηθεί.
Τότε η Ρωσία είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα να ενταχθεί στην επενδυτική τράπεζα των BRICS και να εξισορροπήσει την ασφυκτική οικονομική και πολιτική πίεση των δανειστών με λήψη βοήθειας από την Ρωσία, αλλά ο τότε ηγέτης της χώρας, δυστυχώς είχε απορρίψει την πρόταση, ίσως γιατί ένιωθε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί κάτι το τόσο μεγάλο.
Η επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση τότε νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργαν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), έγινε δημοσίως από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/ αντιπρόσωπο της Τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε εκείνη την εποχή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αλλά είχε προηγηθεί η πρόταση Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα κατά τη επίσκεψη του τελευταίου την άνοιξη του 2015.
Μάλιστα ο Σ.Στόρτσακ, δήλωνε τότε ότι «Με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος θα μπορέσουν να αποπληρωθεί μέρος των δανείων και να αγοραστεί ξένο συνάλλαγμα»
Σε ερώτηση αν η συμμετοχή της Ελλάδος στην τράπεζα των BRICS θα της προκαλέσει προβλήματα με την ΕΕ, ο Σ.Στόρτσακ είχε απαντήσει ότι «αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό.
Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της ΕΕ- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές».
Το τι έγινε στην συνέχεια το ξέρουμε όλοι και περίπου το «πώς έγινε». Σημασία έχει ότι η Ελλάδα το 2015 «έκλεισε την πόρτα» στην ιστορία, αλυσοδέθηκε και πέταξε η ίδια το κλειδί της αλυσίδας σε ένα «άπατο πηγάδι»…
Διάφοροι «έξυπνοι» έλεγαν τότε ότι λόγω του μνημονίου δεν μπορούσε χώρα να δανειστεί από χώρα εκτός ΕΕ.
Η χώρα όμως είχε ήδη αθετήσει συμφωνίες με την Ρωσία, όπως αυτή με τον South Stream και την προμήθεια των ρωσικών ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 και είναι περίεργη η εμμονή του πολιτικού συστήματος να τηρεί αντιθέτως υπογραφές που έχουν αποδειχτεί πως ήταν εθνοκτόνες.
Πέραν τούτου, θεωρητικά μπορούσαν να δανειστούν το ποσό όλου του χρέους από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και να το εξοφλήσουν σε μία δόση ώστε να απεμπλακούν από τα μνημόνια.
Η αθέτηση της συμφωνίας του South Stream από την κυβέρνηση Παπανδρέου αποδείχτηκε μέγα λάθος και η ατυχής αντικατάστασή του με τον αζερικό ΤΑΡ φάνηκε από τα γεγονότα:
Όταν το προπερασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια εν μέσω χειμώνα οι Έλληνες δεν είχαν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η χώρα αναγκάστηκε να αγοράσει το πανάκριβο αμερικανικό LNG για να αναπληρώσει τις ποσότητες που έχασε από την διακοπή των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Και να προσθέσουμε κάτι τελευταίο:
Δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα έπαιρνε η Ελλάδα για να σταθεί όρθια από τα BRICS.
Είναι και το γεγονός ότι θα είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε είδους προϊόντα από μία τεράστια συνολική αγορά και σε πολύ καλές τιμές.
Κάτι το οποίο «πονάει» ιδιαιτέρα τα τελευταία δύο χρόνια με τον υπερπληθωρισμό να έχει διαλύσει τους Έλληνες πολίτες.
Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η ευκαιρία είναι μία θεά, που έχει μαλλιά στο μέτωπο και είναι καραφλή στο πίσω μέρος κεφαλής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.