Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρουν πως θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και περιορισμών προς την «Iran Air» έτσι ώστε να μην μπορεί να εκτελεί πτήσεις προς την Βρετανία και την Ευρώπη.
Επίσης, μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέπτεται το Λονδίνο, είναι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε έναν αριθμό Ιρανών επιχειρηματιών που κατηγορούνται για την προώθηση στρατιωτικής υποστήριξης στην Ρωσία.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ρώσοι είχαν εκπαιδευτεί από τις ιρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον των Ουκρανών εντός λίγων εβδομάδων.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προμήθευε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι την Τρίτη, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «βασίζεται όλο και περισσότερο στην υποστήριξη» προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για «να διεξαγάγει τον επιθετικό του πόλεμο στην Ουκρανία».
Είπε πως οι ΗΠΑ μοιράστηκαν πρόσφατα πληροφορίες με εταίρους που δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρωσικού προσωπικού έχει εκπαιδευτεί στο Ιράν για να χρησιμοποιεί το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Fath-360, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 75 μίλια (120 χιλιόμετρα).
«Η Ρωσία έχει λάβει αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και είναι πιθανόν να τους χρησιμοποιήσει εντός ολίγον εβδομάδων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Αργότερα, ο Λάμι δήλωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν γιατί «ο εφοδιασμός της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους για να τροφοδοτήσει την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία είναι μια σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση».
«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την απρόκλητη, προμελετημένη και βάρβαρη επίθεση του Πούτιν εναντίον ενός δημοκρατικού κράτους», πρόσθεσε.
«Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι είπε ότι το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι «πολύ επικίνδυνα όπλα, που ενδέχεται να απειλήσουν αθώες ζωές».
Οι δυτικές κυρώσεις έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να έχει κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις της Μόσχας να πλησιάζουν γρήγορα τον βασικό, για τις ουκρανικές δυνάμεις, οικισμό του Ποκρόβσκ.
Το Ποκρόβσκ είναι ένας βασικός συγκοινωνιακός κόμβος.
Αν «πέσει», τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα «κόψουν» μια από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού στην περιοχή.
Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει από το Τσασιβ Γιαρ και το μέτωπο θα μετακινηθεί πιο κοντά στο Κραματόρσκ, μία μεγάλη βιομηχανική πόλη.