ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτή η «αντιπυρική ετοιμότητα» της κυβέρνησης, πόσους νεκρούς θα στοιχίσει ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ιαπωνία σε Ρωσία: «Τα νησιά Κουρίλες είναι δικά μας» – «Ανάφλεξη» και στην Ανατολή (φώτο)

Την ώρα που η Ρωσία έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία η Ιαπωνία ανοίγει το θέμα Κουρίλων νήσων

Ιαπωνία σε Ρωσία: «Τα νησιά Κουρίλες είναι δικά μας» – «Ανάφλεξη» και στην Ανατολή (φώτο)

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανανέωσε τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην εδαφική διαμάχη με τη Ρωσία σχετικά με το αρχιπέλαγος των Κουρίλων νήσων στον Ειρηνικό ωκεανό, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για τη Μόσχα, την ώρα που έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, χαρακτήρισε τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους ως αναπόσπαστο μέρος της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Sankei Shimbun», στο Τόκιο.

«Οι βόρειες περιοχές, είναι περιοχές οι οποίες ανήκουν στην Ιαπωνία. Είναι εδάφη στα οποία η χώρα έχει κυριαρχία. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις μας σχετικά με το θέμα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Yoshimasa Hayashi, σε δηλώσεις του.

Το ίδιο αίτημα είχε διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, επαναφέροντας μια διεκδίκηση που είχε αποφύγει ο προκάτοχός του Σίνζο Αμπε.

Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και στο βόρειο νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο.

Να σημειωθεί πως η κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Ιαπωνία για τις Κουρίλες δεν είναι τωρινή αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία το timing το οποίο επιλέγεται να τεθεί εκ νέου το θέμα τους στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Οι Κουρίλες και η ρωσό-ιαπωνική κόντρα

Τις Κουρίλες διεκδικεί τα τελευταία 12 χρόνια η Ιαπωνία, η οποία τις θεωρεί εδάφη της τα οποία αδίκως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και προσαρτήθηκαν από στην τότε ΕΣΣΔ.

H Περιφέρεια της Σαχαλίνης αποτελείται από τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους. Πρωτεύουσά της είναι το Γιούζνο Σαχαλίνσκ με πληθυσμό 175.000 κατοίκους.

Η νήσος Σαχαλίνη κατοικήθηκε αρχικά από Ιάπωνες αλιείς. Το 1853 έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι που κατοίκησαν το βόρειο τμήμα της με συνέπεια το 1855 η νήσος να μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το 1875 η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη τη νήσο ανταλλάσσοντάς την με τις Κουρίλες νήσους.

Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ (1905) η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της το οποίο και ονόμασε Καραφούτο. Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924, ενώ τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της.

Το 1945 η Σοβιετική Ένωση με τη λήξη του Β’ Π.Π. επανάκτησε το νότιο τμήμα της μαζί με τις Κουρίλες νήσους και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά από τη περιοχή, αν και η Ιαπωνία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διεκδικεί τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρώσικής καταγωγής (84,3%). Ακολουθούν οι Κορεάτες (5,4%) και οι Ουκρανοί (4%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.