Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες της στην Κούβα σχετικά με τη φιλοξενία κατασκοπευτικής βάσης της Κίνας στο νησί, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους πως η Κίνα και η Κούβα έκλεισαν «μυστική συμφωνία» για την εγκατάσταση βάσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας στη νήσο, προτού ακολουθήσουν άλλα παρόμοια δημοσιεύματα.
Τόσο η Αβάνα όσο και το Πεκίνο διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές. Όμως οι σημερινές δηλώσεις Κίρμπι δείχνουν πως τελικά υπάρχει δόση αλήθειας στο δημοσίευμα αυτό.
Η κίνηση της Κίνας έχει σκοπό να δείξει στους Αμερικανούς πως μπορεί και αυτή να τους «περικυκλώσει» έξω από την επικράτειά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, η διμερής σχέση με την Κίνα είναι τεταμένη το τρέχον διάστημα, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ δήλωσε ακόμη πως δεν αναμένει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με υποτιθέμενη βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Κίνας στο έδαφος της Κούβας να οδηγήσουν στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμματίζει να κάνει στο Πεκίνο στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η διμερής σχέση [των ΗΠΑ] με την Κίνα είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», ωστόσο «τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς το ότι ο πρόεδρος θέλει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας» με το Πεκίνο, είπε ο κ. Κίρμπι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους χθες πως τα κινεζικά «εγχειρήματα» στην Κούβα αποτελούν μέρος ευρύτερης προσπάθειας από πλευράς της προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία της σε παγκόσμια κλίμακα, προσθέτοντας πως ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021 «επιβράδυναν την προσπάθεια αυτή».