Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για την «όλο και πιο διεκδικητική στάση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος» στη διάρκεια συνομιλίας που είχαν χθες, Δευτέρα, στο Σαν Ντιέγκο.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί ο ένας τη χώρα του άλλου. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τον Απρίλιο, ενώ ο Σούνακ προσεκλήθη στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο.
Οι Μπάιντεν και Σούνακ συνομίλησαν σε αμερικανική βάση του Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο με αφορμή την ανακοίνωση λεπτομερειών του προγράμματος υποβρυχίων της συμμαχίας AUKUS, στην οποία συμμετέχει και η Αυστραλία.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι φιλοδοξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν και ότι είναι σημαντικό (οι δύο χώρες) να εργαστούν από κοινού με στόχο την παγκόσμια σταθερότητα».
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι Μπάιντεν και Σούνακ «σημείωσαν τις προκλήσεις που εγείρει η όλο και πιο διεκδικητική στάση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Παράλληλα οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο «θα κερδίσει τον πόλεμο και θα διασφαλίσει μια ειρήνη που θα διαρκεί, προκειμένου να μην μπορέσει να απειληθεί ξανά από τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο».
Συμφώνησαν εξάλλου ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών να στηριχθεί η Ουκρανία.
Η επίσκεψη του Σούνακ τον Ιούνιο θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για «την εμβάθυνση της ισχυρής, διαρκούς οικονομικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών, επεσήμανε η Ντάουνινγκ Στριτ.