Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας ότι απορρίπτει τους όρους ειρήνευσης ως «παράλογους», η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ παίρνουν θέση, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει πιθανότητα διαπραγμάτευσης με αυτούς τους όρους.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να επέλθει ειρήνη.
Ο Λόιντ Όστιν εκθείασε τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη».
«Ο Πούτιν έχει καταλάβει και κατέχει παράνομα, κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ακόμα ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν θεωρεί «ειρηνική» την πρόταση του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία, προσθέτοντας πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.
«Δεν είναι η Ουκρανία αυτή που πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος, αλλά η Ρωσία είναι εκείνη που πρέπει να απομακρυνθεί από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.
Η πρόταση αυτή (του Πούτιν) σημαίνει ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να καταλάβει ακόμη περισσότερα ουκρανικά εδάφη… Αυτή η πρόταση δεν δείχνει καλή θέληση, δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας να επιτύχει στρατιωτικούς σκοπούς…
Δηλαδή, δεν πρόκειται για μια ειρηνευτική πρόταση, αλλά συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη κατοχή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.