Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν κατάφεραν να εγκρίνουν ψηφίσματα για τη σύγκρουση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, ενώ το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να εγκριθεί. Απέτυχε να απαιτήσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για εξέταση.
Το αποτέλεσμα για το ψήφισμα των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ως «10 ψήφοι υπέρ, 3 κατά βέτο και 2 αποχές».
Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).
Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένη» από το βέτο.
Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.
Και οι δύο προτάσεις επεδίωκαν την έκδοση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.
Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε δύο φορές να εκδώσει ψήφισμα καθώς πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ ενός ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Βραζιλία στις 18 Οκτωβρίου το οποίο έλαβε 12 θετικές ψήφους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν το δικό τους προσχέδιο το Σάββατο που προκάλεσε αρχικά σοκ σε κάποιους διπλωμάτες για την ευθύτητά του, με τη δήλωση πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την απαίτηση το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα σε ένοπλες οργανώσεις.
Από τότε έχει μετριάσει το συνολικό σχέδιο, αφαιρώντας τις άμεσες αναφορές στο Ιράν και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Όμως η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΠΑ και θα διατυπώσει το δικό της σχέδιο.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αφανίσει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, αφότου ένοπλοί της εισέβαλαν μέσω του συνοριακού φράκτη που περικυκλώνει τον θύλακα στις 7 Οκτωβρίου και επέδραμαν σε ισραηλινές πόλεις και κιμπούτς σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.
Από τότε το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα από τον αέρα, επέβαλε πολιορκία και ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα. Ο ΟΗΕ λέει πως περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.