Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι ο Aμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν, ο Ρόμπερτ Μάλι, τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που χειρίστηκε ευαίσθητο υλικό.
«Ο Ρομπ Μάλι βρίσκεται σε άδεια και τον αντικαθιστά ο Έιμπραμ Πέιλι ως ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.
Οι λόγοι της άδειας άνευ αποδοχών δεν αναφέρθηκαν. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επιβεβαίωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ πως «βρίσκεται σε άδεια» και ότι «η άδεια χειρισμού εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων [που του έχει χορηγηθεί] τελεί υπό εξέταση», προσθέτοντας πως ελπίζει πως θα υπάρξει «ευνοϊκή» κατάληξη της διαδικασίας αυτής.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του που δεν κατονόμασε, ανέφερε πως η εξέταση αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα.
Η εξέλιξη καταγράφεται με φόντο σεναριολογία περί έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με ενδιάμεσο το σουλτανάτο του Ομάν, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.
Ο κ. Μάλι, που ονομάστηκε στη θέση του ειδικού επιτετραμμένου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2021, συγκαταλέγεται στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ), από το οποίο απέσυρε μετέπειτα τη χώρα του ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του κ. Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Έχει επικριθεί έντονα από πολέμιους της συμφωνίας, που τον κατηγορούν πως εμπιστεύεται υπερβολικά την κυβέρνηση του Ιράν.
Ο κ. Μάλι, παιδικός φίλος του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών για την αποτροπή συγκρούσεων International Crisis Group (ICG).