Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «είναι ακόμη εφικτό να τερματιστεί, με διπλωματικά μέσα, το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα».
Ο Μάθιου Μίλερ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οπωσδήποτε ακόμη ανοικτό. Πιστεύουμε ότι η χούντα πρέπει να κάνει άκρη και να επιτρέψει στον πρόεδρο [Μοαμέντ] Μπαζούμ να επανέλθει στα καθήκοντά του».
Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη για να συζητήσουν για την κατάσταση στον Νίγηρα, δυο εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και μερικά εικοσιτετράωρα αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που έδωσαν για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να χρησιμοποιήσουν «βία».
Η χρήση ισχύος είναι λύση «της ύστατης προσφυγής» για τον περιφερειακό οργανισμό, έκρινε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «επικεντρωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».
Επέκρινε εξάλλου την αποστολή κοινής επίσημης αποστολής στη Νιαμέ από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, δυο γειτονικά κράτη όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί.
Ο Μ.Μίλερ είπε: «Αν νομίζαμε πως έστειλαν απεσταλμένους για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές και τη συνταγματική τάξη θα το βλέπαμε ως κάτι χρήσιμο, όμως πολύ αμφιβάλλω πως επρόκειτο για αυτό».
Ακόμη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αξία των προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας, αρωγής για ζητήματα ασφαλείας κ.ά. τα οποία έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα έχουν αξία 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα διακοπούν κι άλλα προγράμματα βοήθειας αξίας «εκατομμυρίων», πρόσθεσε, επιμένοντας ωστόσο πως δεν θα επηρεαστεί «η ανθρωπιστική βοήθεια».
Η ΕΕ βλέπει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε χθες Δευτέρα πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης όσον αφορά τον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία την 26η Ιουλίου, ενόψει έκτακτης συνόδου των ηγετών περιφερειακού οργανισμού εντός της εβδομάδας.
Εκπρόσωπός της ΕΕ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε: «Η ΕΕ θεωρεί ακόμη πως υπάρχει κάποιο περιθώριο μεσολάβησης ως την Πέμπτη 10η Αυγούστου, όταν η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) θα διεξαγάγει ακόμη μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στον Νίγηρα».
Η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως έκλεισε τον εναέριο χώρο, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο της CEDEAO που απαίτησε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την επαναφορά του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στα καθήκοντά του, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση — το οποίο αψήφησαν οι Νιγήριοι στρατιωτικοί.