Παραίτηση σε χρόνο ρεκόρ για τον Αντιπρόεδρο του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ που φέρεται δυσαρεστημένος από τις επιλογές του Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς ο Ζαρίφ ήταν από τις προσωπικότητες – κλειδιά για τον Πεζεσκιάν όσον αφορά την εφαρμογή της νέας γραμμής του στην εξωτερική πολιτική.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ παραιτήθηκε, εγκαταλείποντας το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν μόλις 11 ημέρες μετά τον διορισμό του.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά μου και λυπάμαι που δεν έχω μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες», έγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο μετριοπαθής πολιτικός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Ο Ζαρίφ υπαινίχθηκε πως η επιλογή των υπουργών για το νέο υπουργικό συμβούλιο του Πεζεσκιάν ήταν ο λόγος που πήρε την απόφασή του.
Τουλάχιστον επτά από τους 19 υπουργούς που διορίσθηκαν, δεν ήταν πρώτη επιλογή του, σύμφωνα με τον Ζαρίφ.
Δεύτερη κρίση για τον Πεζεσκιάν
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου, η αποχώρηση του Ζαρίφ είναι η δεύτερη κρίση για τον Πεζεσκιάν, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
Ο Ζαρίφ ήταν το δεξί χέρι του Πεζεσκιάν στη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές και, λόγω της δημοτικότητάς του, διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στη νίκη του.
Μετά τις εκλογές, ο Ζαρίφ και ομάδα ειδικών επρόκειτο να συντάξουν κατάλογο υποψηφίων για κυβερνητικές θέσεις, οι οποίοι θα εφάρμοζαν μεταρρυθμίσεις.
Ο Πεζεσκιάν παρουσίασε χθες, Κυριακή, τη σύνθεση της κυβέρνησής του, για την οποία παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια και τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.
Παρατηρητές υποθέτουν ακόμη ότι η σκληροπυρηνική υπερσυντηρητική παράταξη του Ιράν επέβαλε στον Πεζεσκιάν κάποιους υπουργούς.
Πρόσωπο – κλειδί για την εξωτερική πολιτική
Ο Ζαρίφ ήταν επίσης από τις προσωπικότητες – κλειδιά για τον Πεζεσκιάν όσον αφορά την εφαρμογή της νέας γραμμής του στην εξωτερική πολιτική.
Ο Ζαρίφ ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας στο διάστημα από το 2013 ως το 2021 και, ως επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατάφερε να συνάψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μαζί με εκείνον και νέα ομάδα διπλωματών, ο Πεζεσκιάν ήλπιζε να επαναλάβει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ώστε να καταστεί δυνατό να αρθούν οι κυρώσεις που παραλύουν την ιρανική οικονομία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.