Εξιτήριο πήρε το πρωί από το νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από μια φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε γύρω στις 08:30 το πρωί τοπική ώρα τον 73χρονο Νετανιάχου από το νοσοκομείο του Ισραήλ, όπου πέρασε τη νύχτα μετά την επέμβαση.
Η κατάσταση της υγείας του Νετανιάχου συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στο Ισραήλ καθώς η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες εσωτερικές συζητήσεις στην ιστορία της.
Σήμερα η τελική ψηφοφορία στην Κνεσέτ για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
Η Κνέσετ αναμένεται να διεξαγάγει σήμερα την τελική ψηφοφορία αναφορικά με το σχέδιο νόμου-κλειδί στο πλαίσιο του λίαν αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.
Χθες Κυριακή έγινε μαραθώνια συνεδρίαση για το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας –πιθανόν το απόγευμα–, αν δεν καθυστερήσει ως αύριο.
Οι παρασκηνιακές προσπάθειες να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση συνεχίζονταν χθες. Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων και στην αντιπολίτευση απέτυχαν.
Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση των δικαστικών. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.
Το νομοσχέδιο που διχάζει το Ισραήλ
Το σχέδιο νόμου, μέρος πακέτο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζεται απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ από τους πολέμιούς του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Νετανιάχου ερίζει πως οι δικαστικοί έχουν υπερβολικά μεγάλα περιθώρια παρέμβασης σε πολιτικές αποφάσεις.
Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας να αναβληθεί η κύρωση του νομοσχεδίου καθώς, κατ’ αυτόν, αποτελεί ολοένα περισσότερο αιτία «διχασμού».
Ο Τ.Μπάιντεν ανέφερε: «Δεν είναι λογικό οι ισραηλινοί ηγέτες να επισπεύσουν» τη μεταρρύθμιση, «ο στόχος θα έπρεπε να είναι να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βρεθεί λύση. Από την σκοπιά των φίλων του Ισραήλ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τρέχουσα πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης να είναι ολοένα περισσότερο αιτία διχασμού, όχι λιγότερο».
Ανησυχία και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει σειρά άλλων σχεδίων νόμου υπό εξέταση όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τους διορισμούς των δικαστικών, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.