Η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ παρουσίασε χθες Κυριακή τα σχέδιά της για την έγκριση χιλιάδων οικοδομικών αδειών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρά την πίεση των ΗΠΑ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί εμπόδιο στη εξεύρεση λύσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Τα σχέδια για την έγκριση 4.560 κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης περιελήφθησαν στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Ισραήλ, το οποίο συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, αν και από αυτές οι 1.332 αναμένουν τελική έγκριση, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τους οικισμούς και να ενισχύουμε την παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ο οποίος έχει αναλάβει και μεγάλο μέρος της διοίκησης της Δυτικής Όχθης.
Οι περισσότερες χώρες και ο ΟΗΕ θεωρούν παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου τους οικισμούς αυτούς, που έχουν ανεγερθεί σε εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Η ύπαρξή τους αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από την κίνηση αυτή του Ισραήλ και του ζήτησε να επιστρέψει στον διάλογο με σκοπό την αποκλιμάκωση.
«Ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική τους, οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες που κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών και αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Από τον Ιανουάριο, όταν ξαναβρέθηκε στην πρωθυπουργία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει εγκρίνει την προώθηση περισσότερων από 7.000 νέων κατοικιών, οι περισσότερες από τις οποίες βαθιά στη Δυτική Όχθη.
Έχει επίσης τροποποιήσει νομοθεσία προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στους εποίκους τεσσάρων οικισμών οι οποίοι έχουν εκκενωθεί.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή επεσήμανε ότι θα μποϊκοτάρει συνεδρίαση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής με το Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Από την πλευρά του το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε την κίνηση του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «δεν θα του προσφέρει νομιμοποίηση. Ο λαός μας θα αντισταθεί με κάθε τρόπο».
Ομάδες Εβραίων εποίκων χαιρέτισαν την ανακοίνωση.
«Ο λαός επέλεξε να συνεχίσει να χτίζει στην Ιουδαία και τη Σαμάρια και την Κοιλάδα του Ιορδάνη, και έτσι θα πρέπει να γίνεται», δήλωσε ο Σλόμο Νεεμάν πρόεδρος του συμβουλίου Γέσα, του οργανισμού που εκπροσωπεί τις τοπικές αρχές των οικισμών στη Δυτική Όχθη, χρησιμοποιώντας το βιβλικό όνομα της περιοχής.