Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις μετά τα απανωτά πλήγματα στη Χεζμπολάχ.

Δημοσκόπηση του ισραηλινού δικτύου Channel 12, που διενεργήθηκε μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα, έδειξε ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα έβγαινε πρώτο εξασφαλίζοντας 25 έδρες -επί συνόλου 120 -στην ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τη ίδια σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά με περιθώριο λάθους 4,4%, δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ με 21 έδρες θα αναδεικνυόταν το κεντρώο Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου θα εξασφάλιζε 49 έδρες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης 66 – εκ των οποίων 15 το Yesh Atid του πρώην πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γκίντεον Σάαρ, ηγέτης του «Εθνικού Δικαιώματος» και μέχρι πρότινος δριμύς επικριτής του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε την επιστροφή του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος πλέον θα εξαρτάται λιγότερο από άλλους εταίρους του στην κυβερνητική συμμαχία.

«Καμπή» στην πολιτική καριέρα του Νετανιάχου η εξόντωση του Νασράλα

Για τον 74χρονο Νετανιάχου, μια από τις πιο διχαστικές πολιτικές φυσιογνωμίες εδώ και τρεις δεκαετίες στο Ισραήλ, η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ την Παρασκευή με διατρητικές βόμβες στο προπύργιο της οργάνωσης στη νότια Βηρυττό ίσως αποδειχθεί καμπή για την πολιτική του καριέρα.

Εδώ και δεκαετίες ο Νασράλα ήταν από τους πλέον επίφοβους εχθρούς του Ισραήλ κι ο Νετανιάχου έσπευσε να δρέψει τις δάφνες τονίζοντας ότι «εγώ έδωσα την εντολή – και ο Νασράλ δεν είναι πλέον μαζί μας».

Διαδηλωτές υποδέχθηκαν την Παρασκευή τη Νέα Υόρκη τον Νετανιάχου, όπου εξαπέλυσε απειλές κατά των εχθρών του Ισραήλ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της σύγκρουσης, όπου η χώρα του αισθανόταν ολοένα και πιο απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Κατηγορώντας για αντισημιτισμό των ΟΗΕ ο Νετανιάχου εκφώνησε την ομιλία του γνωρίζοντας ότι λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της ο Νασράλα θα ήταν νεκρός κατόπιν της διαταγής που ο ίδιος έδωσε. Κι έστειλε μήνυμα στους «τυράννους της Τεχεράνης», υποστηρικτές της Χεμπολάχ: «Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν, όπου δεν φθάνει το μακρύ χέρι του Ισραήλ. Κι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε.

Το πολιτικό comeback του Νετανιάχου

Με τα σκάνδαλα και τις δίκες η πολιτική σταδιοδρομία του Νετανιάχου φάνταζε παρελθόν πριν από έναν χρόνο, αλλά ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ έχει αποκτήσει τη φήμη «πρωθυπουργού τεφλόν».

Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η αντίθεση του Νετανιάχου στην υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς και οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο πηγάζουν από τους πολιτικούς υπολογισμούς του για το μέλλον του.

Μετα από μια ταραχώδη περίοδο στην Ισραηλινή πολιτική σκηνή με πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα τετραετίας ο Νετανιάχου κατάφερε το 2022 να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, που απειλείται με κατάρρευση αν δυσαρεστήσει τους ακραίους υπουργού της κυβέρνησής του, τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αν αποσύρει τις ισραηλινές δυνάμεις από την Λωρίδα της Γάζας ή σταματήσει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Και ενώ η Δύση καλεί σε αυτοσυγκράτηση ο Νετανιάχου ικανοποιεί τους οπαδούς του αψηφώντας τις εκκλήσεις ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλίας και άλλων για εκεχειριά και συνεχίζει τις επιθέσεις.

Ο Νετανιάχου ονειρεύεται να περάσει στην Ιστορία ως «ο Τσόρτσιλ του Ισραήλ»

Γιος σιωνιστή ιστορικού ο Νετανιάχου είδε τα πρώτα χρόνια της ζωής του να σημαδεύονται από τον θάνατο του αδελφού του Γιόναταν, Ισραηλινού κομμάντο που σκοτώθηκε στην επιδρομή στο Έντεμπε το 1976 και θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου υπηρέτησε στη Σαγερέτ Ματκάλ, τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ. «Σκέφτεται διαρκώς πώς θα τον θυμάται η Ιστορία και δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε το Ισραήλ στην πτώση του», δήλωσε ο ανταποκριτής του Economist στο Ισραήλ, Άνσελ Πφέφερ. «Έχει κολλήσει στην ιδέα ότι όπου να ‘ναι θα σημειωθεί μια απίστευτη νίκη, που θα πείσει τους ιστορικούς ότι είναι ο Τσόρτσιλ του Ισραήλ. Αλλά εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια. Η Ιστορία θα τον θυμάται ως έναν Τσάμπερλεν [ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που το 1938 υπέγραψε τη Συμφωνία του Μονάχου, ανάβοντας το πράσινο φως για την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία]».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεθυσμένος από την επιτυχία της εξόντωσης του Νασράλα, όπως σχολιάζουν οι Τάιμς του Λονδίνου, ο Νετανιάχου, ωστόσο, εμφανίζεται ολοένα και πιο αποφασισμένος να εδραιώσει τη φήμη του ως του Ισραηλινού πολιτικού που κατέστρεψε τον «άξονα της αντίστασης» του Ιράν και ανέδειξε το Ισραήλ ως την πιο επίφοβη δύναμη στη Μέση Ανατολή. «Πολίτες του Ισραήλ, είναι ιστορικές αυτές οι μέρες», είπε στους συμπατριώτες του το Σάββατο. «Είμαστε στο σημείο που θα περάσει ως καμπή στην Ιστορία».