ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ισραηλινό κανάλι υποστηρίζει ότι ο Μ.Νετανιάχου διέταξε τις IDF να μετριάσουν τις επιθέσεις στον Λίβανο

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται εν μέσω διεθνούς πίεσης για κατάπαυση του πυρός στις μάχες κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ισραηλινό κανάλι υποστηρίζει ότι ο Μ.Νετανιάχου διέταξε τις IDF να μετριάσουν τις επιθέσεις στον Λίβανο

Το Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε το πρωί της Πέμπτη ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να μετριάσουν τις επιθέσεις τους στο Λίβανο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται εν μέσω διεθνούς πίεσης για κατάπαυση του πυρός στις μάχες κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή προσωρινή εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ αποτελούν βασικό κίνητρο για το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πηγή δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο πως ο Νετανιάχου, ο οποίος «πετάει» για τη Νέα Υόρκη, δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μια εκεχειρία 21 ημερών.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο κύριος λόγος για το ταξίδι του Νετανιάχου είναι αυτές οι διπλωματικές συνομιλίες και το μήνυμα στις χθεσινές ενημερώσεις της κυβέρνησης ήταν ότι «το Ισραήλ ευνοεί μια διπλωματική λύση».

Απορρίπτει το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, έπειτα από διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

«Η (στρατιωτική) επιχείρηση στον βορρά πρέπει να τελειώσει με έναν μόνο τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε ο Σμότριτς στο Χ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα», πρόσθεσε, τονίζοντας «παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα».

Τι ζήτησαν ΕΕ, οι χώρες της G7, η Αυστραλία και αραβικές χώρες

Αμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.