Κυβερνητική κρίση, η πέμπτη σε χώρα της ΕΕ, που μπορεί να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία.
Η απόφαση του κόμματος των 5 Αστέρων να μην πάρουν μέρος, σήμερα στην Βουλή, στην ψηφοφορία για την έγκριση του νομοθετικού διατάγματος που περιέχει μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών που πλή ττονται από τις ρωσικές αντικυρώσεις προκάλεσε την κρίση, αφού αν αποχωρήσει καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι.
Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε επαλήθευση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ουσιαστικά κατέθεσε πρόταση μομφής.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι που στηρίζεται από σχεδόν όλα τα κόμματα, καθώς κανείς δεν θέλει να χρεωθεί το «μπαμ» που έρχεται στην Ιταλία (πρέπει να πληρώσει 250 δισ. ευρώ σε χρέη μέχρι το τέλος του 2022 κι έχουν εκτοξευθεί τα spread στα ομόλογά της πιο πολύ και από της πτωχευμένης Ελλάδας) είχε σήμερα αργά το απόγευμα, έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα
Τα Πέντε Αστέρια διαφωνούν με μέρος των μέτρων, όπως εκείνο που προβλέπει την στήριξη κάθε πολίτη με εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ετησίως, με 200 ευρώ άπαξ, για την αγορά βενζίνης. Παράλληλα, αντιτίθενται στην πρόθεση του Ιταλού τεχνοκράτη- πρωθυπουργού να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα» για τους άνεργους.
«Ζητούμε να επαληθευθεί η πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις εννοούν πράγματι να στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι προς εκλογικό όφελος, αλλά για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και για το συμφέρον των Ιταλών», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.
Πριν το τέλος της εβδομάδας το συγκεκριμένο νομοθετικό διάταγμα θα πρέπει να εγκριθεί και από την γερουσία, όπου θα πρέπει να διαπιστωθεί, επίσης, ποια στάση θα αποφασίσει να κρατήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια πρόκληση, στο εξής, για τον Μάριο Ντράγκι, είναι να καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά, παρά την όλο και πιο επικριτική στάση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, έστω και αν, επισήμως, συνεχίζουν να τον στηρίζουν.
Ο γηραιός Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα έχει καταστήσει σαφές ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των οικονομικών επιπτώσεών του και της συνεχιζόμενης πανδημίας κορωνοϊού, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα.