O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian δήλωσε ότι η Κίνα θεωρεί τις νέες κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσία και περιέχονται στο 15ο πακέτο, αδικαιολόγητες και θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της!

Αργότερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε παρόμοια δήλωση αναφέροντας ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα για την ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεν διατηρεί ουδέτερη στάση σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μάλιστα απειλεί ευθέως την ΕΕ με κάποια αντίποινα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, μετά την καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα, που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Η Κάλλας με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ είπε ότι «το ύποπτο σκάφος είναι μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον και χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».

Η Κάλλας δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον περιφερειακό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.

Η δήλωση έγινε αφότου οι φινλανδικές αρχές συνέλαβαν ένα ρωσικό πλοίο στο πλαίσιο έρευνας για ζημιά στο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Estlink-2 το οποίο μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από τη Φινλανδία στην Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και υπέστη φθορές την Τετάρτη (25/12/2024).

Η ΕΕ υιοθέτησε πριν λίγες ημέρες το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει μέτρα κατά του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου τρίτων χωρών, που επιτρέπει στη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Το πακέτο στοχεύει 52 πλοία από τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας.

Το 15ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, επίσης, 84 επιπλέον καταχωρίσεις ( 54 ατόμων και 30 οντοτήτων), που με τις ενέργειές τους «υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τώρα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και -στην περίπτωση ιδιωτών- επίσης σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Οι καταχωρίσεις αφορούν κυρίως ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα αεροσκαφών, drones, ηλεκτρονικά, κινητήρες, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό»

Όσον αφορά στο εμπόριο, στο 15ο πακέτο κυρώσεων προστίθενται άλλες 32 εταιρείες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας (20 ρωσικές εταιρείες, επτά υπό τη δικαιοδοσία Κίνας/Χονγκ Κονγκ, δύο από τη Σερβία και μία από το Ιράν, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προς τις εταιρείες αυτές υιοθετούνται αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και τα είδη προηγμένης τεχνολογίας.