Το Κογκρέσο της Κολομβίας ψήφισε την αλλαγή νόμου που επέτρεπε σε ανηλίκους να παντρεύονται με τη συγκατάθεση των γονέων.

Η πρόταση καθιστά το ελάχιστο όριο ηλικίας για γάμο τα 18 και επιδιώκει την προστασία των δικαιωμάτων και των ευκαιριών ανάπτυξης για τους ανηλίκους. Πρέπει ακόμη να υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο.

Επί του παρόντος, ο αστικός κώδικας της χώρας επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 14 ετών να παντρεύονται με γονική συναίνεση.

Η αρχική πρόταση για μεταρρύθμιση του νόμου – που παρουσιάστηκε το 2023 – χρησιμοποιούσε το σύνθημα «είναι κορίτσια, όχι σύζυγοι» και είχε ως στόχο να αποτρέψει τα νεαρά κορίτσια από το να εξαναγκάζονται να παντρεύονται, να υπόκεινται σε διάφορες μορφές βίας και να χάνουν την εκπαίδευση και ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Οι ανήλικες δεν είναι σεξουαλικά αντικείμενα, είναι κορίτσια», είπε η βουλευτής Clara López Obregón σε μια δήλωση μετά το πράσινο φως της πρότασης.

Ο παιδικός γάμος παραμένει μια διαδεδομένη πρακτική παγκοσμίως και επηρεάζει περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια ετησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, τη UNICEF.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού, οι γάμοι παιδιών έχουν μειωθεί παγκοσμίως.«Πριν από δέκα χρόνια, μία στις τέσσερις νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών είχε παντρευτεί ως παιδί. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει σε μια στις πέντε», αναφέρει η UNICEF.

Στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Αστικό Δίκαιο, οι σύντροφοι πρέπει κατά κανόνα να έχουν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, «όταν επιβάλλεται από κάποιο σπουδαίο λόγο», μπορεί να γίνει αίτηση και από μικρότερη ηλικία. Θεωρητικά, και ένα παιδί 10 χρόνων μπορεί να παντρευτεί στη χώρα μας.

Το δικαστήριο ακούει τη θέση των συντρόφων και των κηδεμόνων, αλλά η συναίνεσή των τελευταίων δεν είναι απαραίτητη!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2000 και 2016 σημειώθηκαν 9407 γάμοι όπου τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο ήταν ανήλικος!

Το 86% ήταν κορίτσια, ενώ 811 γάμοι ήταν μεταξύ παιδιών από 12 έως 14 έτη!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη και η Κολομβία είναι πιο μπροστά από την Ελλάδα.