Η απόφαση κατά του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, να του επιβληθεί η ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων πυροδότησε αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου έξω από τα γραφεία του Μητροπολιτικού Δήμου, έχει συγκεντρωθεί κόσμος και διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

">

Στη συγκέντρωση βρίσκονται τόσο ο Ιμάμογλου όσο και η ηγέτης του Καλού Κόμματος (Iyi) Μεράλ Ακσενέρ.

Ο κόσμος που έχει μαζευτεί φωνάζει συνθήματα όπως «Ζήτω η ελευθερία και κάτω η τυραννία», ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συγκαλέσουν συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια η ετυμηγορία αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία.


Από την πλευρά της η Ακσενέρ έκανε κάποιες αναφορές στην πολιτική ιστορία του Ερντογάν και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου ως κοινό προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

«Παραιτήσου Ερντογάν»

Ο Ιμάμογλου απευθύνθηκε στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί και μιλάει σαν υποψήφιος πρόεδρος και για το πώς μπορεί να κερδίσει το 2023 με τους ανθρώπους που νίκησαν το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ενώ ζήτησε την παραίτηση Ερντογάν.

«Βόμβα» στην Τουρκία με την καταδίκη Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ).

Ο Κεμάλ Πολάτ, δικηγόρος του κατηγορούμενου, παρακολούθησε την τελική ακροαματική διαδικασία στο 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Ανατολίας. Μεγάλος αριθμός μελών του CHP και του κόμματος İYİ ήταν επίσης παρόντες στην ακρόαση.


Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του κατά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για «δημόσια εξύβριση δημόσιων λειτουργών που εργάζονταν ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους» κατά του Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ), και 10 μελών του ΑΕΣ.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το άρθρο 53 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη «στέρηση της χρήσης ορισμένων δικαιωμάτων», πρέπει να εφαρμοστεί στον Ιμάμογλου.

Επίσης, αποφασίστηκε η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και αυτό ουσιαστικά τον αποκλείει από το να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2023, όπως αρχικά σκόπευε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το κατηγορητήριο στη μήνυση κατά του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για προσβολή των μελών της Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις 4 Νοεμβρίου 2019 ήταν «πιθανό να προσβάλουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το κύρος των μελών του ΑΕΣ. Στη μήνυση ζητήθηκε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 1 έτος 3 μήνες και 15 ημέρες έως 4 έτη και 1 μήνα.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Ανατολίας, αναφέρεται στην αίτηση ποινικής δίωξης που κατέθεσε η Προεδρία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ότι οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019 ακυρώθηκαν στις 6 Μαΐου και ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος και στις επαναληπτικές εκλογές, προέβη σε δήλωση προσβλητική για τα μέλη του συμβουλίου σε δήλωσή του στον Τύπο στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε κατόπιν αυτού, σημειώθηκε ότι εστάλη επιστολή προς το προεδρείο του ΑΕΣ και ζητήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά την 6η Μαΐου 2019, ημερομηνία της απόφασης για την ακύρωση των εκλογών, και σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε, ο Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του ΑΕΣ, και 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταχωρήθηκαν στο φάκελο της έρευνας ως «θύματα».

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στη γραπτή του δήλωση που ελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσε ότι δεν έκανε δήλωση προς τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν ως απευθυνόμενη προς τα μέλη, ότι η δήλωση δεν στόχευε συγκεκριμένο πρόσωπο, ότι ήταν ένας πολιτικός λόγος και μια σκληρή πολιτική κριτική και ότι δεν απευθυνόταν σε κανέναν συγκεκριμένα.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι έγινε κατανοητό ότι ο Ιμάμογλου προσέβαλε δημόσια τα μέλη του ΑΕΣ με τον λόγο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της δήλωσής του στους δημοσιογράφους στο Üsküdar Fethipaşa Grove στις 4 Νοεμβρίου 2019, την ημερομηνία του εγκλήματος, και ότι η δήλωση αυτή είχε χαρακτήρα προσβολής της τιμής, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Στο κατηγορητήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις 6 Μαΐου 2019, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός ότι ο λόγος στρεφόταν κατά των θυμάτων που ήταν δημόσιοι λειτουργοί και εργάζονταν ως συμβούλιο και αναφέρεται:

«Παρόλο που φαίνεται ότι ο ύποπτος υπηρετούσε ως δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης κατά την ημερομηνία του εγκλήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να αξιολογηθεί η πράξη που αποτελεί αντικείμενο έρευνας ως προσωπικό έγκλημα του υπόπτου.»

Αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από την ανώτατη δικαστική νομολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και το σύνολο του φάκελου, διαπιστώθηκε ότι ο Ιμάμογλου διέπραξε το έγκλημα που του αποδίδεται και ότι επιτεύχθηκε το επίπεδο υποψίας που απαιτείται για το άνοιγμα δημόσιας υπόθεσης.

Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου διέπραξε το αδίκημα της «δημόσιας εξύβρισης δημόσιων λειτουργών που εργάζονται ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους» κατά του Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του ΑΕΣ, και των 10 μελών του ΑΕΣ, και ζητήθηκε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 1 έτος 3 μήνες και 15 ημέρες έως 4 έτη και 1 μήνα.

Το κατηγορητήριο έγινε δεκτό από το 7ο πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο της Ανατολίας στο οποίο διαβιβάστηκε για εξέταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!