Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ πως αποπειρώνται να προκαλέσουν «ασφυξία» στη νήσο για να ανατραπεί η κομμουνιστική κυβέρνηση.
«Μας έχουν θέσει σε κατάσταση μέγιστης πίεσης, οικονομικής ασφυξίας, για να προκαλέσουν την πτώση (της κυβέρνησης) της επανάστασης, για να σπάσουν την ενότητα μεταξύ της ηγεσίας και του λαού» της χώρας της Καραϊβικής, τόνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
«Αυτό μεταφράζεται σε οικονομικό διωγμό, σε ενίσχυση του αποκλεισμού, σε πελώρια εκστρατεία υπονόμευσης» από μέρους των ΗΠΑ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου «να περιπέσει σε ανυποληψία η επανάσταση», κατήγγειλε ο Ντίας-Κανέλ, επιμένοντας στο ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι «πολύ περίπλοκη».
Για τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος διαδέχθηκε το 2018 τον Ραούλ Κάστρο, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία από «το δεύτερο εξάμηνο του 2019» και πέρα.
«Επλήγησαν οι κυριότερες πηγές εσόδων μας, οι αποστολές εμβασμάτων, ο τουρισμός, οι εισαγωγές (…) το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα συναλλάγματος», επισήμανε ο κουβανός πρόεδρος. Η χώρα δεν έχει εξάλλου πρόσβαση σε δάνεια, όπως αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Ντίας-Κανέλ απάντησε εξάλλου στις επικρίσεις για τη στιγμή που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να εφαρμοστεί, εν μέσω πανδημίας, νομισματική μεταρρύθμιση που έθεσε εκτός ελέγχου τον πληθωρισμό — ήταν στο 45,8% από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο και 29% το 2022, κατά τους επίσημους αριθμούς, που ειδικοί θεωρούν μάλλον υποτιμημένους.
«Δεν είμαστε ούτε κλεισμένοι στους εαυτούς μας, ούτε δογματικοί (…) έχουμε την πρόθεση να διορθώσουμε (την οικονομική κατάσταση) το συντομότερο δυνατό», επέμεινε ο πρόεδρος.
Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την εξαφάνιση των σοβιετικών ενισχύσεων τα χρόνια του 1990. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και έξοδο μεταναστών άνευ προηγουμένου.
Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 35% την περίοδο 2019-2023 και η κυβέρνηση παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο πως εισάγει «πρακτικά το 100%» βασικών προϊόντων.