Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία δεν θα χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρυνθούν αντιρωσικές σχέσεις.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία εντός του πλαισίου της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης, κατά τη συνάντησή του με ηγέτες των χωρών του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία εντός του πλαισίου της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου.
«Είμαστε εντός του πλαισίου των συμφωνιών της ΟΠΕΚ+ και έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση το έργο που προσπαθούμε να επιτελέσουμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανόμενων κορυφαίων εταίρων όπως είναι η Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τις σχέσεις μας και την επικοινωνία μας με το Ριάντ και σίγουρα ελπίζουμε ότι η οικοδόμηση σχέσεων και η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και άλλων πρωτευουσών του κόσμου σε καμία περίπτωση δεν θα κατευθύνεται εναντίον μας».
«Δεν έχει επιλυθεί» το θέμα με την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων στο Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα αναμένει πρόοδο επί μιας πιθανής ευρωπαϊκής συμφωνίας για να επιτραπεί στη Ρωσία να μεταφέρει ορισμένα προϊόντα, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω της ΕΕ, αλλά πως το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Η Λιθουανία απαγόρευσε τον Ιούνιο στη Ρωσία να στέλνει κάποια προϊόντα, όπως σιδηρούχα μέταλλα, που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ διά μέσου των εδαφών της, μια κίνηση που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και υποσχέσεις για αντίποινα.
Παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις για αντίποινα, το Βίλνιους επέκτεινε τη Δευτέρα τον κατάλογο με τα προϊόντα που καλύπτονται από την απαγόρευση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν το τσιμέντο, την ξυλεία και το αλκοόλ.
«Δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποίηση της κατάστασης. Αναμένουμε κάποια πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει φύγει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αναφορές για το ότι μπορεί να είναι κοντά μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας προκειμένου να επιτραπούν οι αποστολές κάποιων φορτίων.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Καλίνινγκραντ δήλωσε ότι από την απαγόρευση θα επηρεαστούν έως το ήμισυ των προϊόντων που μεταφέρονται μεταξύ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας και του θύλακα. Η εταιρία διαχείρισης των σιδηροδρόμων στη Λιθουανία εκτιμά ότι θα επηρεαστεί περίπου το 15% των φορτίων βάσει όγκου.