Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ» μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού, συγκεκριμένα άνω των 12 ομήρων, και πιθανότατα θα περιλαμβάνει μια παρατεταμένη παύση των μαχών, που θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που εδώ και καιρό θέτουν επί τάπητος οι δυνάμεις της Δύσης.
«Αυτό που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι τα θέματα εκείνα που εκκρεμούν σε μια πολύ περίπλοκη, ευαίσθητη διαπραγμάτευση, έχουν περιοριστεί» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φάινερ στην εκπομπή Meet the Press του NBC.
«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά απ’ ό,τι ήμασταν εδώ και αρκετό καιρό για την επίτευξη της συμφωνίας» πρόσθεσε.
Ωστόσο προειδοποίησε: «Ευαίσθητες διαπραγματεύσεις όπως αυτή, μπορούν να καταρρεύσουν την τελευταία στιγμή».
Ισραήλ: Θέμα ημερών μία συμφωνία
Ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις αισιοδοξίας διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες για την απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ ελπίζει ότι σημαντικός αριθμός ομήρων πιθανόν να απελευθερωθεί από την Χαμάς «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μάικλ Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή This Week του δικτύου ABC.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες», είπε.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε στις 15 Νοεμβρίου ότι οι μεσολαβητές του Κατάρ επιδιώκουν συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για την ανταλλαγή 50 ομήρων με τριήμερη κατάπαυση του πυρός επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, επί του παρόντος έχει συμφωνηθεί ένα γενικό πλαίσιο, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.
Κατάρ: Πολύ μικρές οι προκλήσεις για την τελική συμφωνία για τους ομήρους
O πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε νωρίτερα ότι ενισχύεται η πεποίθησή του, σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι «πολύ μικρές».
«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές», δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη Ντόχα.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, θα πρέπει να εφαρμοστεί. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι απλά λέξεις… Πρέπει να εφαρμόζονται», τόνισε ο Μπορέλ.