Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν παρέθεσε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμά της για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας και τη διπλωματία.
Εντύπωση όμως προκάλεσε η μετωπική επίθεση της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας κατά της Γερμανίας, όπου για πρώτη φορά ξεκαθάρισε πως τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι αντικρουόμενα.
Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα σταματήσει όλα τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με τη Γερμανία και αντ’ αυτού θα προτείνει μια ριζική αλλαγή στις σχέσεις, εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου.
Το απόλυτο αρνητικό
Στην ομιλία της, χαρακτήρισε όλα τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με τη Γερμανία «το απόλυτο αρνητικό της γαλλικής στρατηγικής ταυτότητας».
Σύμφωνα με την ίδια, οι «στρατηγικές διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών «είναι ασυμβίβαστες», καθώς το γαλλικό σύστημα βασίζεται στην «ανεξαρτησία, την αποτροπή, έναν πλήρη στρατό και βιομηχανικό μοντέλο παγκόσμιας κλάσης».
Σε περίπτωση εκλογής της, η Λεπέν επιβεβαίωσε επίσης ότι θα σταματήσει επίσης να υποστηρίζει την «απαίτηση της Γερμανίας για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Στρατηγική συνεργασία με Ρωσία
Η δεξιά υποψήφια ζήτησε επίσης μια «στρατηγική προσέγγιση» μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό συμβαίνει επειδή κανείς δεν έχει «συμφέρον να δει να αναδύεται μια στενή σινορωσική ένωση», είπε.
Ωστόσο, το στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τις προτάσεις της Λεπέν για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι θα κινδύνευε να απομονώσει τη Γαλλία. Η Λεπέν «ονειρεύεται μια Γαλλία χωρίς άλλους συμμάχους εκτός από τη Ρωσία, γυρίζοντας την πλάτη στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία», δήλωσε η ευρωβουλευτής του Renew Ναταλί Λουαζό.
Η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να κυβερνήσει τη Γαλλία σε περίπτωση που κερδίσει την αναμέτρηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι θα βασιστεί στη «διαβούλευση με τον λαό» μέσω δημοψηφισμάτων. Η EURACTIV France αναφέρει: «Η πολιτική της Λεπέν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο».
«Άμεση δημοκρατία»
Η Λεπέν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (12 Απριλίου) ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την άμεση δημοκρατία σε βάρος του αντιπροσωπευτικού συστήματος – κάτι που επιθυμεί επίσης να μεταρρυθμίσει.
Αλλά τα μέτρα που πρότεινε στοχεύουν επίσης να παρακάμψουν, ένα προς ένα, τα εμπόδια που έχουν εμποδίσει τη γαλλική ακροδεξιά να κερδίσει την εξουσία.
Επανάσταση;
Στην προεκλογική εκστρατεία, οι υποστηρικτές της χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «αν ο λαός ψηφίσει, ο λαός κερδίζει». Σε παρόμοιο πνεύμα, η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι θα βασιστεί σε «δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας».
«Σκοπεύω, λοιπόν, να συμβουλευτώ τον μοναδικό εμπειρογνώμονα που δεν συμβουλεύτηκε ποτέ ο Εμανουέλ Μακρόν: τον λαό», είπε. Είναι επίσης «πολύ πιο υγιές να ψηφίζει ο λαός [παρά] να αποφασίζουν τα δύο σώματα» για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις, συμπλήρωσε.
Αυτή η προσπάθεια παράκαμψης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι βολική για τη Λεπέν και γενικά για τα εξτρεμιστικά κόμματα, τα οποία πάντα αγωνίζονταν να εκλέξουν βουλευτές, πόσο μάλλον να σχηματίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η Γαλλία διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 12 Ιουνίου.