Οι Μαλδίβες απαγορεύουν την είσοδο σε Ισραηλινούς λόγω του πολέμου στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (3/6).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από το Sky News, το Γραφείο του Προέδρου των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Μουίζου, δήλωσε ότι το υπουργικό του συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει τους νόμους για να εμποδίσει τους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων να εισέλθουν στη χώρα και, μάλιστα, θα συστήσει μια υποεπιτροπή για την επίβλεψη της διαδικασίας. Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος θα διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να αξιολογήσει τις ανάγκες των Παλαιστινίων και να αρχίσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων.

">

Η απάντηση του Ισραήλ στις Μαλδίβες για το μπλόκο

Σε απάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συνέστησε στους πολίτες του – και σε όσους έχουν διπλή υπηκοότητα – να μην ταξιδεύουν στις Μαλδίβες. Επίσης, συνέστησε σε όσους βρίσκονται εκεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

«Για τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, συνιστάται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν, διότι αν βρεθούν σε κίνδυνο για οποιονδήποτε λόγο, θα είναι δύσκολο για εμάς να βοηθήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Περίπου 528 Ισραηλινοί υπήκοοι επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, από 4.644 την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των Μαλδίβων. Σχεδόν 11.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν το μουσουλμανικό αρχιπέλαγος πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 0,6% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η απόφαση των Μαλδίβων έρχεται μετά τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (01-02/06), οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αναλυτικά, υπολογίζεται ότι 120.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, στο Ισραήλ, για να καλέσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που παρουσίασε, την Παρασκευή (31/05), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, η εν λόγω κινητοποίηση θεωρείται ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.