ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Μάλι: Εντολή της κυβέρνησης στην πρεσβευτή της Σουηδίας Κ.Κούνελ να φύγει εντός 72 ωρών γιατί έκανε δηλώσεις κατά της Ρωσίας

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε άμεσα κανένα σχόλιο

Μάλι: Εντολή της κυβέρνησης στην πρεσβευτή της Σουηδίας Κ.Κούνελ να φύγει εντός 72 ωρών γιατί έκανε δηλώσεις κατά της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μάλι ανακοίνωσε ότι η πρέσβειρα της Σουηδίας στο Μπαμακό, Κριστίνα Κούνελ, έλαβε εντολή να εγκαταλείψει εντός 72 ωρών την δυτικοαφρικανική χώρα του Σαχέλ, εξαιτίας μιας «εχθρικής» – όπως αναφέρει – δήλωσης που έκανε Σουηδός υπουργός.

Η διπλωματική διαμάχη υπογραμμίζει την ευρύτερη γεωπολιτική μετατόπιση που συντελείται στην περιοχή, καθώς τρία κράτη τα οποία κυβερνώνται από χούντα – το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας – απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Δύσης και στρέφονται προς τη Ρωσία.

Ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Σουηδίας, Γιόχαν Φόρσελ, δήλωσε προχθές Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει σταδιακά τη βοήθεια προς το Μάλι.

«Δεν μπορείς να υποστηρίζεις τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ταυτόχρονα να λαμβάνεις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες κάθε χρόνο σε αναπτυξιακή βοήθεια», δήλωσε ο Φόρσελ, σχολιάζοντας μια ανάρτηση στο Χ που ανέφερε ότι το Μάλι διακόπτει τους δεσμούς του με την Ουκρανία.

Το Μάλι που κυβερνάται από νέο καθεστώς από το 2020, μάχεται κατά των ανταρτών Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα του, μαζί με τους Ρώσους επαγγελματίες της Wagner, μετά τη διακοπή των δεσμών στρατιωτικής συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο και των δυτικών δυνάμεων έχουν επιδεινωθεί, καθώς οι τρεις χώρες στρέφονται προς τη Ρωσία για υποστήριξη.

Η Σουηδία είχε αποφασίσει τον Ιούνιο να κλείσει την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Φόρσελ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για τη διακοπή και τη σταδιακή κατάργηση της αναπτυξιακής βοήθειας ελήφθη τον Δεκέμβριο και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.