Αστακό, χαβιάρι κι ένα τυρί από το Όρεγκον θα περιλαμβάνει το μενού της επίσημης δεξίωσης που θα παραθέσει ο Τζο Μπάιντεν στον Εμανουέλ Μακρόν στο Λευκό Οίκο σε μια δύσκολη συνάντηση με πρώτο και κύριο στόχο του Γάλλου προέδρου την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το γραφείο της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, το δείπνο θα περιλαμβάνει αστακό από το Μέιν, αμερικανικό χαβιάρι, πιατέλα με τυριά – περιλαμβανομένου του Rogue River Blue από το Όρεγκον, του πρώτου αμερικανικού τυριού που κέρδισε ποτέ το βραβείο καλύτερου τυριού στον κόσμο, σύμφωνα με την σεφ Κριστέτα Κόμερφορντ του Λευκού Οίκου – ραβιόλι, στέικ και πατάτες, ενώ περί τους 300-400 προσκεκλημένους θα πλαισιώσουν τα ζεύγη Μπάιντεν και Μακρόν σε μια τεράστια θερμαινόμενη σκηνή στο νότιο κήπο του Λευκού Οίκου – μια λίστα προσκεκλημένων από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με την Κολίν Σόγκαν, διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας του Λευκού Οίκου.
«Ελπίζουμε οι Γάλλοι πολίτες οπουδήποτε να νιώσουν τη θέρμη της υποδοχής μας. Ας ενισχυθεί η φιλία μας, ας βαθύνουν οι δεσμοί μας, ας λαμπρύνει το μέλλον μας καθώς εμβαθύνουμε στην εταιρική μας σχέση», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν. «Η ελπίδα μας είναι το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια βραδιά που θα ισορροπεί την ομορφιά της φιλίας μας με τη σοβαρότητα του σκοπού μας», πρόσθεσε.
Τα αγκάθια στη συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν
Ωστόσο, παρά την τιμή που του επιφυλάσσεται στον Γάλλο πρόεδρο – τον πρώτο ξένο ηγέτη που γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου – ο Μακρόν αναμένεται να πιέσει για μια ευρωπαϊκή εξαίρεση στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που εγκρίθηκε το καλοκαίρι και δίνει τεράστιες επιδοτήσεις σε «πράσινες» εταιρείες που παράγουν στο αμερικανικό έδαφος, πλήττοντας έτσι τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και οδηγώντας πολλούς επιχειρηματίες να σκέφτονται την αποχώρησή τους από την Ευρώπη για να ξεφύγουν και από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Ενώ οι δύο ηγέτες ίσως διαφωνήσουν για την πολιτική αναφορικά με το ουκρανικό και την Κίνα, εκτιμούν ειδικοί.
Ο Μακρόν αναμένεται να εκφράσει τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), το νομοσχέδιο των 430 δισ. δολαρίων, που θεωρείται το μεγαλύτερο πακέτο κλιματικής αλλαγής στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το νομοσχέδιο ως απαραίτητο για την ενίσχυση της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας, λέγοντας ότι οι επιδοτήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Μακρόν την Τρίτη ότι έχουν ήδη γίνει «πολύ παραγωγικές συζητήσεις» για τον IRA και ότι «η ομάδα εδώ διερευνά επιλογές». Ο Μακρόν, θα επιδιώξει επίσης, σύμφωνα με τη Liberation, να αυξήσει τις παραδόσεις γαλλικού εμπλουτισμένου ουρανίου σε αμερικανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρει Libération.
Μπάιντεν και Μακρόν αναμένουν να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία τον χειμώνα, την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει πολλές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει στις 13 Δεκεμβρίου διεθνή διάσκεψη για το θέμα στο Παρίσι. Οι δύο πρόεδροι σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν για την Κίνα μετά και την πρόσφατη συνάντησή τους με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από δύο εβδομάδες στο Μπαλί και πριν ο Μακρόν επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο Γάλλος πρόεδρος διερευνά έναν «τρίτο δρόμο» για την Κίνα, ούτε συγκρουσιακό ούτε αφελή, ενώ ο Μπάιντεν προέτρεψε τους ομολόγους του, ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να αντισταθούν στον αυταρχισμό της Κίνας και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της. «Οι απόψεις μας για την Κίνα δεν είναι πανομοιότυπες. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια ισχυρή άποψη ότι θα πρέπει να μιλάμε από κοινή βάση ως απάντηση στην Κίνα», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Μακρόν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου
Στην ερώτηση γιατί ο Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποδέχεται εν πομπή και παρατάξει ο Μπάιντεν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε στη μακρά θητεία του Γάλλου προέδρου στο πόστο του και την ενεργό συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις. «Αποπνέει ηγεσία, σίγουρα εντός της G7, για το μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε από εμάς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου», είπε ο Κίρμπι. «Και νομίζω ότι αυτό είναι επίσης αναγνώριση της μοναδικής ηγεσίας του στη Γηραιά ήπειρο».
Η επίσκεψη γίνεται ένα χρόνο μετά την οργή που προκάλεσε στον Μακρόν η συμφωνία AUCUS μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει της οποίας η Αυστραλία θα αποκτήσει αμερικανικής κατασκευής πυρηνικά υποβρύχια αντί για τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια που είχε συμφωνήσει να αγοράσει από τη Γαλλία.
Μετά τη δημόσια συγνώμη του Μπάιντεν ο Μακρόν φάνηκε να βάζει κάπως νερό στο κρασί του λέγοντας «η εμπιστοσύνη είναι σαν την αγάπη: οι δηλώσεις είναι καλές, αλλά η απόδειξη είναι καλύτερη».