Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Μολδαβία για την εχθρική στάση που τηρεί έναντι της Ρωσίας ότι για την Μόσχα «η χώρα αυτή δεν υπάρχει πια».

Είπε μάλιστα πως καλό θα είναι να αποφασίσουν οι Μολδαβοί πρώτα αν είναι «Μολδαβοί ή Ρουμάνοι» και προειδοποίησε να σεβαστούν το καθεστώς της αυτόνομης μης αναγνωρισθείσας Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας γιατί τότε η Ρωσία θα ασχοληθεί μαζί με το Κισινάου.

">

Αναλυτικά:

«Ένα μυστηριώδες πλάσμα που ονομάζεται Rechan (σ.σ. πρωθυπουργός της Μολδαβίας) είπε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Ρωσίας ούτε οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα του – τη Μολδαβία.

Λοιπόν, πρώτον, κανείς δεν πηγαίνει εκεί τώρα. Ίσως κάποια στιγμή αργότερα…

Και δεύτερον, δεν υπάρχει πια τέτοια χώρα. Οι τοπικοί αρχηγοί την πούλησαν στη Ρουμανία, γίνοντας προδότες της πατρίδας τους.

Και δεν έχει νόημα να τους μιλήσουμε για τίποτα. Αφήστε τους ανθρώπους να ασχοληθούν μαζί τους. Και τελικά αποφασίστε ποιοι είναι – Μολδαβοί ή Ρουμάνοι.

ΥΓ. Με την κατανόηση, φυσικά, ότι όλοι εκεί θα σέβονται την κυριαρχία της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας».

Αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας (Τρανσνίστρια) σχεδίαζε να εξαπολύσει πριν δύο μήνες η Ουκρανία πριν την ήττα στο Σολεντάρ όταν ένιωθε ότι ήταν αρκετά δυνατή να το πράξει.

Έκτοτε όμως τα πράγματα άλλαξαν.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ»

Οι πληροφορίες για την κίνηση των Ουκρανών ήταν διάχυτες τότε σε λογαριασμούς στο Twitter όπου εμφανίζονταν φωτογραφίες ουκρανικών σχηματισμών να πλησιάζουν τα σύνορα με την Υπερδνειστερία και να λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Υπερδνειστερία δεν είναι αναγνωρισμένη Δημοκρατία και συνεπώς η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της δεν θεωρείται εισβολή.

Η σημερινή δήλωση Μεντβέντεφ ήταν προειδοποίηση προς το Κισινάου.
Συγκεκριμένα ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο σημείο που υπάρχει το μικρότερο πλάτος της Υπερδνειστερίας μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας στο Πλατόνοβο.

Βόρεια του Πλατόνοβου, υπάρχει μία λωρίδα γης μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων που χωρίζει την Ουρκρανία με την Μολδαβία.

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα που εγκαταστάθηκε το 1991 στην περιοχή αποτελείται μόνο από 1.800 άνδρες και είναι απλωμένο σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα βορειοδυτικά μέχρι τα βορειοανατολικά καθώς η Υπερδνειστερία είναι μία λωρίδα γης μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

 Βασικός στόχος μίας ουκρανικής επίθεσης δεν θα ήταν μόνο το να προκαλέσουν μία βαριά ήττα και ένα γεωπολιτικό χτύπημα σε μία κρίσιμη στιγμή στην Ρωσία αλλά και να καταλάβουν την τεράστια ρωσική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών της Κομπάσνα η οποία λέγεται ότι έχει μέσα αρκετό πολεμικό υλικό για να στηρίξει τον ουκρανικό Στρατό για ένα έτος επιχειρήσεων!

Η αποθήκη κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς στην δεκαετία του ’60 προκειμένου να υποστηρίξει σοβιετική επίθεση στην Δυτική Ευρώπη και στα Βαλκάνια κατά Ελλάδας και Τουρκίας από δύο σοβιετικές στρατιές που είχαν συνολική ισχύ 500.000 προσωπικού.

Αυτό για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποθήκης.

Να θυμίσουμε ότι η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία αυτονομήθηκε επίσημα το 1994 μετά από ένα αιματηρό πόλεμο δύο ετών με τις νεοσύστατες τότε μολδαβικές δυνάμεις.

Το μείζον πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι έχει απολέσει την βόρεια όχθη του ποταμού Δνείπερου και από το σημείο που βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκτελέσουν χερσαία επιχείρηση κατά της Οδησσού, ούτε βέβαια κάποια αποβατική επιχείρηση δεδομένου ότι οι ουκρανικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα καταστρέψουν τα ρωσικά πλοία πριν πλησιάσουν στις ακτές.

Άρα η Υπερδνειστερία μπορεί να ενισχυθεί μόνο από αεραποβατική επιχείρηση από αέρος.

Πόσο εύκολο είναι αυτό;

Είναι πολύ δύσκολο, με δεδομένο ότι πρέπει να πετάξουν επάνω από εχθρικό έδαφος, δηλαδή την Ουκρανία ή και την Μολδαβία, αν επιχειρήσουν να κινηθούν με κατεύθυνση δυτική και εν συνεχεία να »στρίψουν» βορειανατολικά.

Άλλωστε, εδώ αντιμετωπίζουν ένα στρατηγικό πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό που θα αντιμετωπίσει σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία, η Ελλάδα, με το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Το έδαφος που θα πρέπει να υπερασπιστούν οι Ρώσοι έχει μικρή έκταση, είναι πολύ μακριά από τις πιο κοντινές ρωσικές δυνάμεις, βρίσκεται από το εχθρικό έδαφος σε απόσταση βολής ελαφρών όπλων και για να σταλθούν ενισχύσεις θα πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικά ελεγχόμενη περιοχή όπως θα συμβεί και στην αντίστοιχη περίπτωση και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

Πάντως οι Ρώσοι έχουν κάποιο σύστημα καταστροφής της αποθήκης προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι θα προκαλείτο σεισμική δόνηση της τάξης των 3,5 Ρίχτερ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και την Μολδαβία σε ότι αφορά την καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά προκειμένου να μην πέσει η αποθήκη στα χέρια των Ουκρανών αυτό είναι μία λογική κίνηση.

Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί δεν έχουν επιτεθεί μέχρι τώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!