Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα εάν οι χώρες μέλη της δεν αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους!!!!», έγραψε στο Truth Social.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Βιετνάμ – έχουν ήδη μιλήσει για την αγορά περισσότερων καυσίμων από τις ΗΠΑ, για να αποτρέψουν τους δασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 131,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης αγαθών της ΕΕ το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 19,7% των εξαγωγών της.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς εναντίον χωρών από την Κίνα έως τον Καναδά και επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε έθνη που έχουν εμπορικά ελλείμματα με τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη είναι ήδη ο κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, με περισσότερες από τις μισές παραδόσεις να πηγαίνουν στην ήπειρο πέρυσι.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας αργού πετρελαίου κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, στέλνοντας τις λεγόμενες ελαφριές καθώς και τις μεσαίας πυκνότητας ποικιλίες στον Καναδά, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ στην προεκλογική του εκστρατεία και αποκάλεσε το ορυκτό καύσιμο «υγρό χρυσό» κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του τον Νοέμβριο.
Οι τιμές του διεθνούς πετρελαίου αναφοράς, του μπρεντ, υποχωρούν κατά 0,4% στα 72,61 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημειώνουν επίσης πτώση 0,4%, στα 69,14 δολάρια το βαρέλι.
Η απαίτηση Τραμπ δεν ήρθε καθόλου τυχαία καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο θα έρθει να καλύψει το τεράστιο κενό που θα προκληθεί από την διακοπή της διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα κατέστησαν σαφές χθες πως δεν θα παραταθεί η πενταετής συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πέραν της λήξης της στο τέλος του τρέχοντος μήνα μετά από την απόφαση του Β.Ζελένσκι.
«Αυτή η σύμβαση δεν θα υπάρχει πλέον, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Πούτιν. «Αλλά δεν πειράζει – θα επιβιώσουμε, η Gazprom θα επιβιώσει».
Οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες έδειξαν επίσης ότι η χώρα του δεν θα διαμετακομίσει περαιτέρω ρωσικό αέριο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπου το ρωσικό αέριο θα αγοράζεται από άλλη χώρα πριν περάσει από την Ουκρανία θα εξακολουθούσαν να ισοδυναμούν με χρηματοδότηση της Μόσχας.
«Εάν έχουμε μια διαφορετική χώρα, αλλά παίρνει αέριο από τη Ρωσία και στη συνέχεια διέρχεται το δικό της αέριο – είναι το ίδιο με το να παίρνουμε χρήματα από αυτόν τον πόλεμο και να μεταφέρουμε χρήματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Εάν υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να μας δώσει το φυσικό αέριο, αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε μπορούμε να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι (με λίγα λόγια ζητάει να κλέβουν την Μόσχα).
Η μακροπρόθεσμη σύμβαση, που υπογράφηκε το 2019, επέτρεψε στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα να αντλεί φυσικό αέριο μέσω του τεράστιου δικτύου αγωγών της Ουκρανίας σε πελάτες στην ΕΕ.
Μερικές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό αέριο μέσω αυτής της οδού, παρά τη δέσμευση σε όλο το μπλοκ να τερματιστεί η εξάρτηση από τη Μόσχα έως το 2027.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε δημοσίως την παράταση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Κιέβου να μην επεκτείνει τη σύμβαση με την Gazprom «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο από την Ανατολή».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.