«Σφίγγουν» τα πράγματα στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Αν δείτε άμεση αμερικανική εμπλοκή να ετοιμάζεστε για τα χειρότερα...

Ν.Τραμπ: «Θα ήταν καλύτερο να έχουμε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά»

«Πιστεύω ότι ανησυχούν και ότι αισθάνονται ευάλωτοι»

Ν.Τραμπ: «Θα ήταν καλύτερο να έχουμε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε να έχει «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο αν είχαμε άμεσες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ν.Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. «Προχωράει πιο γρήγορα και καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα την άλλη πλευρά παρά αν το κάνεις μέσω μεσολαβητών», πρόσθεσε.

Το Ιράν γνωστοποίησε προσφάτως ότι είναι ανοιχτό μόνον σε έμμεσες διαπραγματεύσεις όσο οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την «προσέγγισή» τους απέναντί του. «Δεν πιστεύω ότι αυτό εξακολουθεί απαραιτήτως να ισχύει πια», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι ανησυχούν, ότι αισθάνονται ευάλωτοι. Δεν θέλω να αισθάνονται έτσι», συνέχισε. «Πιστεύω ότι θέλουν να έχουν άμεσες διαπραγματεύσεις», κατέληξε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από διεθνή συμφωνία με το Ιράν κατά την πρώτη του θητεία, το 2018, αλλά δηλώνει εφεξής ανοιχτός στον διάλογο. Η συμφωνία που συνήφθη το 2015 προέβλεπε την άρση κάποιων κυρώσεων με αντάλλαγμα να μπει ένα πλαίσιο στις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εκφράζουν εδώ και δεκαετίες υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνον μη στρατιωτικούς σκοπούς, ιδίως εστιάζει στο θέμα της ενέργειας.

Ενάμιση μήνα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έγραψε επιστολή προς τους Ιρανούς ηγέτες για να προτείνει διαπραγματεύσεις.

Το άνοιγμα αυτό του Ν.Τραμπ προς το Ιράν έρχεται σε μια στιγμή που η Τεχεράνη φαίνεται πολύ αποδυναμωμένη, έχοντας υποστεί πολλά πισωγυρίσματα στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.