Πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκριναν χθες Τετάρτη την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, τη σημαντικότερη διεύρυνση της τριανταμελούς στρατιωτικής συμμαχίας από τα χρόνια του 1990, εξέλιξη που ακολουθεί την ιστορική απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο τελικός απολογισμός της ψηφοφορίας στη Γερουσία ήταν 95 υπέρ έναντι 1 κατά, με τον γερουσιαστή Τζος Χάλεϊ από το Μιζούρι να ψηφίζει κατά και τον γερουσιαστή Ραντ Πολ του Κεντάκι να ψηφίζει παρών.

Το ΝΑΤΟ επισημοποίησε την πρόσκλησή του προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ένταξη στη συμμαχία στα τέλη Ιουνίου και η απόφαση έπρεπε να πάει στα κοινοβούλια και τα νομοθετικά σώματα των 30 κρατών μελών για τελική επικύρωση. Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 23 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με τελευταία τις ΗΠΑ.

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO, και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε με ικανοποίηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η κυβέρνησή του ήθελε διακαώς την έγκριση αυτή, ώστε να επιδειχθεί η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας έναντι του επεκτατισμού της Ρωσίας, όπως έλεγε.

Η εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO δεν είναι πάντως ακόμη δεδομένη, καθώς η Τουρκία έχει απειλήσει να «παγώσει» τη διαδικασία κατηγορώντας τη Στοκχόλμη και το Όσλο ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα, που εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή τους, υπέγραψε μαζί τους τον Ιούνιο μνημόνιο κατανόησης που συνδέει την ένταξη με τον αγώνα εναντίον των κουρδικών αυτονομιστικών οργανώσεων στο έδαφός τους.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ξανά στα τέλη Ιουλίου να εμποδίσει τη διαδικασία, κατηγορώντας ειδικά τη Σουηδία πως δεν κάνει «αυτό που της αναλογεί» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ένταξη των δύο κρατών στο NATO θα μετέβαλε δραστικά την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, με φόντο την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γηραιά Ήπειρο μετά τη ρωσική επέμβαση στην ουκρανική επικράτεια.