Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής αλλά μιας στρατηγικής πίεσης από κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

">

Σύμφωνα με πληροφορίες της New York Post, ο Μπάιντεν απειλήθηκε με την ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, αν δεν αποχωρούσε οικειοθελώς.

Αυτή η στρατηγική έχει τις ρίζες της το 2020, όταν η Νάνσι Πελόζι παρουσίασε νομοθεσία που θα επέτρεπε στο Κογκρέσο να παρέμβει με την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου χωρίς το αίτημα του αντιπροέδρου να είναι απαραίτητο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την Πελόζι ότι η νομοθεσία δεν αφορούσε τον τότε πρόεδρο Τραμπ, φαίνεται ότι είχε σχεδιαστεί για μια πιθανή μελλοντική χρήση κατά του Μπάιντεν.

Η Νάνσι Πελόζι φαίνεται πως απείλησε τον Μπάιντεν να αποχωρήσει οικειοθελώς ή να αντιμετωπίσει την ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας.

Ο Μπάιντεν τελικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του μέσω επιστολής στο «X» εκπλήσσοντας ακόμη και το προσωπικό του.

Γίνεται πλέον σαφές, ότι το πραξικόπημα ήταν ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο από τους Δημοκρατικούς.

Το ντιμπέιτ του Μπάιντεν τον Ιούνιο εικάζεται πως οργανώθηκε για να χρησιμοποιηθεί ώστε οι Δημοκρατικοί να μπορούν να απομακρύνουν τον Μπάιντεν εγκαίρως για να εκλέξουν νέο υποψήφιο.

Το νέο δημοσίυεμα έρχεται σε συνέχεια αυτού των New York Times όπου ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρακολουθεί με δυσαρέσκεια την “ενορχηστρωμένη επίθεση”, όπως αποκαλεί τις συνεχόμενες εκκλήσεις των Δημοκρατικών να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα συνεργάτες που διατηρούν την ανωνυμία τους, ο Τζο Μπάιντεν ξέρει πως οι συνεχόμενες εκκλήσεις για παραίτηση από υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι καθοδηγούμενες.

Μάλιστα θεωρεί τη Νάνσι Πελόζι, την πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο υποκινητή, αλλά εκφράζει την πικρία του και για τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς πιστεύει ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα.

«Η Νάνσυ κατέστησε σαφές ότι μπορούσαν να το κάνουν με τον “εύκολο” ή τον “δύσκολο” τρόπο. Τους έδωσε τρεις εβδομάδες για τον “εύκολο” τρόπο. Ο “δύσκολος” τρόπος ήταν έτοιμος να ενεργοποιηθεί σε κάθε περίπτωση» είπε μια εσωτερική πηγή των Δημοκρατικών.

Ο «δύσκολος τρόπος» φαίνεται να ήταν η 25η Τροπολογία.

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η τροπολογία αυτή έχει σκοπό να προφυλάξει τη χώρα και το πολίτευμά της από την περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν στόχο να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος, σύμφωνα με ειδικούς. 

Η Ενότητα 4 πραγματεύεται καταστάσεις όπου ένας πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του αλλά δεν παραιτείται οικειοθελώς.

Οι συντάκτες της 25ης Τροπολογίας πρότειναν να εφαρμοστεί όταν ένας πρόεδρος είναι ανίκανος από σωματική ή ψυχική ασθένεια να τελέσει τα καθήκοντά του, λένε οι ειδικοί. 

Η διαδικασία παραπομπής (Impeachment) ξεκινά με ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα άρθρα της κατηγορίας ή τον κατάλογο κατηγοριών εναντίον του προέδρου.

Εάν η ψηφοφορία περάσει με απλή πλειοψηφία (50% + 1), τότε ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί και στη συνέχεια υποβάλλεται σε δίκη στη Γερουσία.

Μετά τη δίκη, η Γερουσία ψηφίζει εάν θα καταδικάσει και θα απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η ψηφοφορία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.