Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση, που διοργανώθηκε επίσης από το Bloomberg, ότι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι «η καλύτερη και πιο ανέμελη δουλειά στην αμερικανική διοίκηση».

«Πας στο γραφείο μια φορά το μήνα (…) πετάς ένα νόμισμα στον αέρα. Και όλος ο κόσμος μιλά για σένα λες και είσαι θεός», είπε ειρωνικά ο δισεκατομμυριούχος που επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο είχε διορίσει όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, για τις επιλογές του σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε σήμερα στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφτεί την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, για να δει πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη, μετά την κριτική του δισεκατομμυριούχου.

«Θα πρέπει να έρθει και να μας επισκεφτεί», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, που προσκλήθηκε να μιλήσει σήμερα στα γραφεία του Bloomberg στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία των φθινοπωρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Έχω χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, οικονομολόγους, δικηγόρους, τεχνικούς πληροφορικής και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι τους εργάζονται σκληρά κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά τον μήνα», είπε η Λαγκάρντ.

«Υπερασπιζόμαστε και παλεύουμε για το ευρώ με τον ίδιο τρόπο που η Fed υπερασπίζεται και παλεύει για το δολάριο, είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Δεν θέλω να μιλήσω για τον Τζερόμ Πάουελ, αλλά είμαι σίγουρη ότι βλέπει «τη δουλειά του με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.