(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 10/11, 23:15): Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών -η πρώτη φορά μετά από 132 χρόνια που συνέβη κάτι παρόμοιο- αποτέλεσε για πολλούς μια δυσάρεστη έκπληξη.
Εκτός του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι υπάρχει τουλάχιστον ακόμη ένας που δυσαρεστήθηκε και αυτός είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Οι σχέσεις τόσο του ιδίου όσο και κόμματός των Εργατικών με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλές.
Στις 22 Οκτωβρίου ο Ντ.Τραμπ είχε κατηγορήσει το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι επιχειρούσε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου.
Το επιτελείο του Τραμπ μάλιστα είχε καταθέσει και επίσημη καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ ότι έστειλε μέλη του στις ΗΠΑ για να συνδράμουν στην προεκλογική της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθοδόν για τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στα νησιά Σαμόα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η καταγγελία θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ εάν ο Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο.
«Πέρασα χρόνο στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Τραμπ, είχα δείπνο μαζί του και δημιουργήσαμε μια καλή σχέση», σημείωσε ο Στάρμερ.
«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συζήτηση και ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα συνεργαστώ με όποιον εκλέξει ο αμερικανικός λαός ως πρόεδρό του».
Τον Ιούνιο του 2019, ο Κιρ Στάρμερ είχε αναφέρει γράφοντας για τους δύο ανθρώπους που του άρεσαν λιγότερο στην παγκόσμια πολιτική:
«Μια αποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι δεν πάει καλά με την πολιτική του Μπόρις Τζόνσον και γιατί δεν είναι ικανός να είναι πρωθυπουργός».
Τότε, η Τερέζα Μέι ήταν πρωθυπουργός, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγούνταν των Εργατικών και ο Σερ Κιρ ήταν ήδη σε συζητήσεις για το δαχτυλίδι της διαδοχής εάν το κόμμα του έχανε στις εκλογές.
Δεν ήταν όμως ο μόνος. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών ήταν ακόμη λιγότερο διπλωματικός. Πίσω το 2017, ο Ντέιβιντ Λάμι είχε αναφέρει ότι ο Τραμπ προωθούσε «μια φασιστική, ρατσιστική, εξτρεμιστική ομάδα μίσους».
Απευθυνόμενος ευθέως στον τότε πρόεδρο, τόνισε: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη χώρα μου και στην πόλη μου».
Στο βιβλίο του, Tribes, ο Λάμι παραδέχτηκε όταν έγραφε αυτό το μήνυμα επιλέγοντας την πιο προκλητική και ωμή γλώσσα, γνωρίζοντας ότι θα «άναβε» το Twitter.
Αυτοί οι δύο άντρες πρέπει τώρα να ελπίζουν ότι αυτά τα ξεσπάσματα να έχουν ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό και να μπορούν να συνεργαστούν με έναν από τους λιγότερο προβλέψιμους πολιτικούς στον πλανήτη, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή στον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια.
Έχοντας περάσει τα παιδικά του καλοκαίρια στη Νέα Υόρκη πριν σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ο Λάμι, αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ δεν είναι ξένος στην πολιτική στις ΗΠΑ και όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε με αγωνία τις πιθανότητες επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο να αυξάνονται.
«Αυτή τη στιγμή πιθανότατα δεν έχετε δει συντηρητικούς στην Αμερική και συντηρητικούς στην Αγγλία τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον», είπε ο Elbridge Colby ο οποίος είναι πολύ κοντά στο περιβάλλον Τραμπ.
Ωστόσο συνέχισε επαινώντας την προσέγγιση των Εργατικών στις εξωτερικές υποθέσεις ευρύτερα.
«Έχω εντυπωσιαστεί που ο Λάμι έχει κάνει μια πραγματική προσπάθεια να προσεγγίσει τους συντηρητικούς και τους νεοδεξιούς στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο Colby.
Όσο για τα προηγούμενα σχόλια του Λάμι ο Colby τα χαρακτήρισε δικαιολογημένα. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πει πράγματα στο παρελθόν από τα οποία έχουν προχωρήσει».
Αλλά οι τελευταίοι δύο μήνες έδειξαν πόσο απρόβλεπτες είναι πιθανό να είναι οι σχέσεις.
Το υψηλό ήταν ένα δίωρο δείπνο στο Trump Tower τον Σεπτέμβριο με τον τραμπ και τον Σταρμερ.
Το χαμηλό σημείο ήταν η δημοσιότητα γύρω από την προεκλογική προσπάθεια των Εργατικών υπέρ των Δημοκρατικών με τη συμμετοχή δεκάδων κομματικών προσωπικοτήτων που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη νίκη του Τραμπ, μια προσπάθεια που οπλίστηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κινεί νομικές διαδικασίες. Δεν είναι απολύτως σαφές ποιες από τις δύο αυτές καταστάσεις θα φέρει ο Τραμπ μαζί του στον Λευκό Οίκο.
Έχει γίνει πολλή σκέψη για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τις πιθανές απειλές για το ΝΑΤΟ και τη στάση του Τραμπ για την Ουκρανία.
Εκεί που η Βρετανία αισθάνεται λιγότερο προετοιμασμένη είναι στον επικείμενο εμπορικό πόλεμο, με την απειλή Τραμπ για δασμούς 10% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος πιστεύουν ότι η νίκη Τραμπ θα σημάνει ουσιαστικό πλήγμα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ – μια υπενθύμιση για εκείνους στην βρετανική κυβέρνηση που παίρνουν πολύ ελαφρά την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Στο άλλο θέμα που ο Στάρμερ αλλά και όλη η ΕΕ ανησυχεί είναι στις προοπτικές συννεόησης ΗΠΑ και Ρωσίας και στην επίτευξη μιας συμφωνίας για ειρήνευση στην Ουκρανία αφήνοντας όλη την Ευρώπη εκτεθειμένη αφού όλοι από το Λονδίνο έως τις Βρυξέλλες δηλώνουν την αμέριστη υποστήριξή τους στον Ζελένσκι έως το τέλος. Όποιο κι αν είναι αυτό.
Πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας και προσωπικά μεταξύ Τραμπ και Στάρμερ είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, και πολύ ελπίζουν ότι αυτές θα κινηθούν στο ίδιο άριστο επίπεδο και των προηγούμενων ετών. Από την άλλη όμως ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ένα επίμονο χαρακτηριστικό: Δεν ξεχνά εύκολα.