Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Έλαβαν χώρα 30 συλλήψεις.

Η αστυνομία της Βραζιλίας (PMDF) άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές οπαδούς του Μπολσονάρου μέσα στα κυβερνητικά κτίρια της Μπραζίλια, σύμφωνα με ανακοίνωση της PMDF.

Όσοι εντοπίστηκαν να συμμετέχουν σε «πράξεις βανδαλισμού» οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα, ανέφερε η PMDF.

Περίπου 30 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το CNN Brasil, το οποίο πρόβαλε επίσης βίντεο που δείχνουν λεωφορεία με συλληφθέντες διαδηλωτές.

">

Lockdown στην Μπραζίλια

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Ο Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν όλοι» αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάραο του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των εισβολέων ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

«Η δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης αλλά απαιτεί επίσης να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί. Αυτό που έκαναν αυτοί οι βάνδαλοι, αυτοί οι φανατικοί φασίστες (…) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας. Αυτoί που χρηματοδότησαν (τις διαδηλώσεις) θα πληρώσουν για αυτές τις ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», επέμεινε.

Χάος στη Βραζιλία από τους οπαδούς του Μπολσονάρου

Στην Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο.

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε πολλά κυβερνητικά κτίρια σήμερα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Οι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν.

Τα πλάνα από την Μπραζίλια έδειχναν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Ορισμένοι από αυτούς που διαμαρτύρονται ζητούν να εμπλακεί ο στρατός στην αποκατάσταση του Μπολσονάρου στην εξουσία, κρατώντας πανό που αναγράφουν «στρατιωτική επέμβαση».

Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση ανέφερε ότι πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση. Μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μπολσονάρου, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και σήμερα βρίσκεται στη Φλόριντα.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια από την Γκοϊανέσια, 300 χιλιόμετρα μακρύτερα.

Η ορκωμοσία του Λούλα έγινε την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Δείτε βίντεο από τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην Μπραζίλια:

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν σήμερα την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια.

Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Τέξας και πρόκειται αύριο να μεταβεί στο Μεξικό, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Βραζιλία. Η στήριξη των ΗΠΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας είναι «αταλάντευτη», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Μπραζίλια.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς» και υπογράμμισε τη «διαρκή στήριξη της Γαλλίας» στον πρόεδρο Λούλα. «Πρέπει να γίνουν σεβαστοί η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη στήριξη της Γαλλίας», έγραψε στο Twiiter.

«Παρακολουθώ με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Βραζιλία. Κάθε πράξη βίας κατά των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να καταδικάζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού».

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος των συντηρητικών» στη Βραζιλία, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο Λούλα δεν είναι μόνος, έχει τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα του, στο Μεξικό, στην αμερικανική ήπειρο και σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ομπραδόρ.

Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», σχολίασε.

Την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!