Aνανέωση: (11:48) Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

">

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Η ιταλική «La repubblica» εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας για την παραίτηση Ντράγκι:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

Nωρίτερα το πρωί και έπειτα από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσορινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου». «Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους»


Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά στην ιταλική βουλή ότι θα παραιτηθεί και  μεταβαίνει στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα προκειμένου να υποβάλλει εκ νέου την παραίτησή του.

Ο Μ.Ντράγκι ανέλαβε από το 2021 εν μέσω κοινής συναίνεσης την διακυβέρνηση της Ιταλίας ως τεχνοκράτης κατάλληλος για τις περιστάσεις.

Όμως τελικά βαρύνεται με την σκληρή εφαρμογή των lockdwon και της επιβολής των κυρώσεων στην Ρωσία που εκτόξευσαν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Στην χθεσινή ψηφοφορία στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι έλαβε μόλις 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά, σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια απείχαν από τη διαδικασία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση καθώς η οικονομική κρίση μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική καταστροφή και οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη παραιτούνται (Ιταλία, Βρετανία) ή στέκονται «στον αέρα» (Γαλλία, Βουλγαρία, Εσθονία κλπ.)