Από τα εξοπλιστικά μπορεί να ανέβει το ΑΕΠ μέχρι 1,2% υπολογίζουν οι ειδικοί...

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας «τα έψαλλε» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δουλεία και την αποικιοκρατία

«Οι αποζημιώσεις είναι ένα ζήτημα που πρέπει να θέσουμε»

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας «τα έψαλλε» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δουλεία και την αποικιοκρατία

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας, Ντίκον Μίτσελ, «τα έψαλλε» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την αποικιοκρατία και τη δουλεία.

Ο Ν.Μίτσελ απευθύνθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, Τετάρτη, κατά την 48η συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) στα Μπαρμπέιντος, στην οποία η ευρωπαία ηγέτης παρευρέθηκε για πρώτη φορά.

«Δεν θέλω να είμαι αγενής», δήλωσε ο Ν.Μίτσελ κοιτάζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όμως θα σας το πω: το θέμα των αποζημιώσεων … είναι ένα θέμα το οποίο θα σας θέσουμε».

Ο Ν.Μίτσελ πρόσθεσε: «Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στις μελλοντικές γενιές της ανθρωπότητας να εξασφαλίσουμε ότι (η δουλεία) αντιμετωπίζεται ως ένα έγκλημα κατά της ανθρώποτητας και ότι έχει ζητηθεί η αρμόζουσα συγγνώμη και έχει καταβληθεί η αρμόζουσα αποζημίωση και ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά».

Η Ούσρουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε χωρίς να αναφερθεί σε αποζημιώσεις, λέγοντας ότι «η δουλεία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… και η αξιοπρέπεια και τα παγκόσμια δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος είναι απαραβίαστα και πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με όλα τα μέσα».

Από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν, μεταφέρθηκαν δια της βίας από κυρίως ευρωπαίους εμπόρους και πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Εκκλήσεις για αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία γίνονται από παλιά, ωστόσο προωθούνται τώρα περισσότερο σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την CARICOM και την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ).

Η CARICOM έχει το δικό της σχέδιο αποζημιώσεων που καλεί, μεταξύ άλλων, για μεταφορές τεχνολογίας και επενδύσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας και του αναλφαβητισμού. Η ΑΕ επεξεργάζεται το δικό της σχέδιο.

Το 2023, η ΕΕ και η Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) συμφώνησαν να περιλάβουν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής τους μια παράγραφο για τον «ανείπωτο πόνο» που προκάλεσε η σκλαβιά σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο ανακοινωθέν, το οποίο υιοθετήθηκε από ηγέτες και των δύο πλευρών, η CELAC αναφέρεται στο σχέδιο αποζημιώσεων της CARICOM.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.